Múlt-kor.hu

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

2018. szeptember 12. 08:22 Múlt-kor

A grootslang

Egy dél-afrikai legenda szerint az óriási és félelmetes grootslang (a szó „nagy kígyót” jelent holland, illetve afrikaans nyelven) az egyik első élőlény volt, amelyet a világot teremtő istenek alkottak. Amikor az ember még kósza gondolat sem volt, az istenek létrehoztak egy hatalmas, elemi erővel bíró kígyót, amely nagyobb volt bármely elefántnál, és okosabb volt bármely embernél.

Hiba volt. Az istenek még éppen csak tanulták az élet létrehozásának művészetét, és még nem értették az ilyen erős lények által jelentett veszélyt. A grootslang körbe tudta fogni bármelyik élőlényt, és másodpercek alatt végezni tudott vele. Az istenek megpróbálták kijavítani hibájukat: megkísérelték kipusztítani a fajt, kettéosztva energiáit, és szétosztva azt két állatfajta, az elefántok és a kígyók között. Egy grootslang azonban elszökött, és életet adott faja további példányainak, megmentve őket a kihalástól.

Amikor az első európaiak megjelentek a térségben, a bennszülöttek elmondták nekik, hogy az óriáskígyók még léteztek földjük legmélyebb rejtekhelyein. E mitológiai lények feneketlen üregekben és több tucat mérföld átmérőjű barlangokban rejtőztek – legtöbbjük nagy gyémánthalmokat őrzött irigységgel és kapzsisággal. Talán a gyarmatosítók elkedvtelenítésére is szolgáltak ezek a történetek.

Napjainkban a legismertebb grootslang, mint mondják, az észak-fokföldi Richtersveld nevű sivatagos, hegyekkel tarkított tájegységben él egy barlangban. Itt vár arra, hogy valaki oly vakmerő legyen, hogy lemerészkedjen birodalmába. Ideje nagy részét azzal tölti, hogy elefántokat csalogat le magához, majd megfojtja és egészben lenyeli őket – valóban minden mondakör egyik legfélelmetesebb teremtménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra