Múlt-kor.hu

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

2018. szeptember 12. 08:22 Múlt-kor

A nian

Az ősi Kínában nem volt nagyobb fenyegetés annál, mint amikor évente egyszer a nian nevű lény lejött a hegyekből (vagy előjött a tengerből, tájegységtől függően) élelmet keresni. A lény megállíthatatlan volt – halhatatlan volt, semmilyen fegyverrel nem lehetett ártani neki, és az idő múlásával sem pusztult el. Az emberek annyit tehettek csupán, hogy bedeszkázzák ablakaikat, bezárják ajtóikat, elbújnak ágyaik alá, és reménykednek, hogy életben hagyja őket.

A falu vagy város lakóinak búvóhelyeikről kellett végignézniük, ahogy a szörnyeteg körbejárta lakhelyüket. Lapos arca volt, az oroszlánéra hasonlító alakú, azonban fején két hatalmas szarv is volt, fogai pedig borotvaélesek voltak. Nagyobb volt, mint egy elefánt, vagy bármely más élőlény a Földön.

Ha szerencséjük volt, csupán megtalálta élelmiszer-tartalékaikat, és elfogyasztotta őket. Ha nem, akkor a nian észrevette őket, és rájuk vetette magát. Áldozatait felöklelte szarvával, majd fogaival széttépte, és darabonként megette őket. Bárki az áldozatává válhatott, legfőképpen azonban a gyermekek húsát szerette.

A nian évszázadokon keresztül terrorizálta Kína vidékeit, mígnem egyszer egy öregember kiállt ellene, és elijesztette. Ezután felfedte magát: egy istenség volt álruhában, és megmutatta az embereknek, hogyan tegyék biztonságossá településeiket:

„Nem tudjátok megölni a démon niant, de távol tudjátok tartani. A lény könnyen megijed. Nem szereti a piros színt. Kerüli a hangos zajokat és a különös lényeket. Ma este tehát tegyétek pirossá a falut. Akasszatok piros táblát minden ajtóra. Keltsetek nagy zajt dobbal, zenével és tűzijátékkal. És adjatok a gyermekeiteknek álarcokat és lámpásokat védelmül.”

Kínában a mai napig tűzijátékoznak, dobolnak, és pirosba varázsolják városaikat minden egyes holdújévkor. A legenda szerint az ünneplés az egyetlen dolog, amely távol tartja e mitológiai lényt attól, hogy pusztítást végezzen az emberek között. Ha elfelejtik hagyományaikat, és abbahagyják az ünneplést, a lény vissza fog térni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra