Múlt-kor.hu

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

2018. szeptember 12. 08:22 Múlt-kor

A minótaurosz

A minótaurosz legendája 14 athéni gyermek feláldozásával kezdődik. Egy Kréta szigetén lévő labirintusba küldik őket, ahol napokig bolyonganak a sötét kőfolyosókon, és kiismerhetetlen útvonalakon tapogatóznak végig. Tudják, hogy minden egyes lépéssel közelebb és közelebb kerülnek a minótauroszhoz.

A mítosz szerint Athén népe sorshúzással döntötte el, kit áldoznak fel a labirintusban. Kréta királya azért követelte az áldozatot Athéntól, mert athéniak ölték meg a fiát, és ezek a fiúk és lányok kellett, hogy megfizessék ennek árát. Bármennyire is voltak óvatosak, a minótaurosz mindegyikőjüket megtalálta. Egy pillanatra meglátták szörnyű arcát a labirintus sötétségében, azonban mielőtt akár csak kiáltani is tudtak volna, erős markai elkapták és széttépték őket, majd a szörny nyersen felfalta őket.

A történet szerint a minótaurosz a krétai királyné és egy varázserejű bika istenkáromló egybekelésének eredménye volt. A lény valódi neve Aszterión volt, azonban sosem volt normális életre lehetősége: Kréta királya, Minósz szégyellte felesége tettét, és félt a lényben lakozó vad dühtől, így megépíttette a labirintust, ahová bezáratta. Kizárólag a neki feláldozott emberekkel táplálkozott.

A mitológiai minótaurosznak többek szerint van valós alapja. Plutarkhosz írásaiban a valódi történelem ad magyarázatot a különös történetre: szerinte Minósz király minden évben ünnepséget tartott elhunyt fia, Androgeosz emlékére, és az itt tartott játékok győzteseinek athéni gyermekeket ajánlott fel jutalmul. A győztes egy alkalommal egy Taurosz nevű kegyetlen hadvezér volt, aki kegyetlenkedett a jutalmul kapott gyermekekkel. Bánásmódja oly brutális volt, hogy idővel a történet megváltozott, és ember helyett valódi szörnyeteg vált belőle.

A mítosszal szemben e valódi esetnél vélhetően nem bukkant fel soha Thészeusz, hogy legyőzze a szörnyeteget – csak a szörnyeteg szerepel benne, emberi testben, aki válogatott gonoszságokat művel áldozataival.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra