Múlt-kor.hu

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

2018. szeptember 12. 08:22 Múlt-kor

A kraken

A 18. században Erik Pontoppidan, a norvégiai Bergen püspöke, egyúttal korai zoológus amellett kardoskodott, hogy a kraken korántsem volt mítosz. A norvég halászok szerinte számtalan alkalommal látták már, legtöbbször meleg nyári napokon. „Halászaink általában azt állítják, hogy amikor több mérföldre kihajóznak, a kraken a tengerfenéken van” – írta Pontoppidon. Eleinte buborékok törtek a felszínre, majd a tengeri élővilág menekült minden irányba, mintha a tenger minden hala egyszerre esett volna pánikba. Ezután egy nagy, sötét alak emelkedett a felszínre, és ha életben akartak maradni a tengerészek, ők is menekülőre fogták.

Amikor a hajósok biztonságosnak ítélt távolságba húzódtak, erőt vett rajtuk a kíváncsiság. Némelyikőjük visszanézett, és azt látták, amit Pontoppidon leírt:

„Látják a szörnyeteget a felszínre jönni (…) háta, amely másfél mérföld körméretűnek tűnik, elsőre több kicsiny szigetnek látszik, körbevéve valamivel, amely hínárként lebeg; itt-ott egy nagyobb kiemelkedés is megfigyelhető, mintha homokos part lenne, végül pedig több világos pont vagy szarv is kiemelkedik, amelyek egyre vastagabbak, minél kijjebb emelkednek, és van, hogy olyan magasra, és olyan nagyra emelkednek, mint a közepes méretű hajók árbocai.”

Ez volt tehát a kraken – a tenger legnagyobb és legveszélyesebb teremtménye. A felszínre emelkedve akár tíz egymás mellett álló hadihajónyi hosszra is ki tudott nyújtózni. Hatalmas karjaival egy egész hajót le tudott húzni a mélybe legénységével együtt, azonban még ha békén is hagyta az emberek tengeri járműveit, óriási mérete akkora örvényt hozott létre újbóli elmerülésekor, amely képes volt egy egész flottát a tenger alá szippantani.

A skandináv forrásokban már a 13. századból vannak leírások a tengerben lakozó óriási lényről. A legendás izlandi hős, Örvar-Oddr a róla elnevezett saga szerint egy alkalommal szigetnek nézett egy ilyen teremtményt, amely, miután a hős közel merészkedett hozzá, majdnem lenyelte. A kraken azok közé a mitológiai lények közé tartozik, amelyek évszázadok óta megragadják az emberi fantáziát.

A kora újkori norvég tengerészek, akikre Pontoppidan hivatkozik, nem biztos, hogy teljes mértékben tévedtek – habár mindmáig nem fedeztek fel olyan lényt a tengerben, amely akkora lenne, mint a legendák krakenje, ott van a világ óceánjainak mélyén az óriás tintahal, amely akár a 300 kilogrammos testtömeget is megközelítheti. A mitikus lény így hát egy újabb példája lehet a valódi állatokról szóló túlzó történeteknek. Elméletben természetesen lehetséges, hogy valóban látták – talán még felfedezésre vár a tenger mélyén egy valódi, óriási méretű polip vagy tintahal, amely képes akár hajókat is a mélybe rántani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra