Múlt-kor.hu

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

2018. szeptember 12. 08:22 Múlt-kor

A pulgaszari

A világ többi részén viszonylag ismeretlen pulgaszarit Észak-Korea tette halhatatlanná, mint egyik legnagyobb propagandafilmje főgonoszát 1985-ben. Kim Dzsongil későbbi diktátor (ekkor még apja, Kim Ir Szen gyakorolta a hatalmat) parancsára az ország titkosszolgálata elrabolt két dél-koreai filmrendezőt, hogy egy, a japán Godzilla-filmekhez hasonló, de kommunista üzeneteket hordozó művet készítsenek.

Az eredeti legenda szerint a pulgaszarit egy buddhista szerzetes hozta létre. Amikor egy gonosz tartományi kormányzó elrendelte minden buddhista szerzetes bebörtönzését, ő elbújt nővére faliszekrényében. Időtöltésképpen főtt rizsszemekből létrehozott egy élőlényt, amely meglepetésére életre is kelt. Látván, hogy a kis teremtmény éhes, a jóságos szerzetes megetette az egyetlen dologgal, amit talált a szekrényben: néhány acéltűvel.

A lény egyre nagyobb lett minden egyes tűvel, amelyet megevett. Hamarosan nagyobb lett, mint maga az épület, de továbbra is éhes volt, így minden útjába kerülő fémtárgyat elfogyasztott. Terrorizálta a várost, hatalmas, torz teste a legenda szerint egy elnyújtott medvére hasonlított leginkább, füle és orra azonban egy elefántéhoz voltak hasonlók. Bőrének minden pontjából hegyes tűk álltak ki.

A hadsereg felvonult, hogy megállítsa a szörnyeteget, de semmilyen kard, és semmilyen számú nyílvessző nem tett benne kárt. A 不可杀(kb. „bu ke sa”), azaz kínaiul „megölhetetlen” névvel illették – idővel ez a régióban elterjedve koreai nyelven a „pulgaszari” (불가사리) alakká módosult. Elkeseredésében a kormányzó felgyújtatta embereivel a lényt, amely azonban ettől sem halt meg. Körbe-körbe rohant, égő testével mindent lángra lobbantva, amíg az egész város el nem pusztult.

A pulgaszari korántsem az észak-koreai propaganda terméke. A koreai történelem egyik klasszikus mitológiai alakjáról van szó – a sors iróniája, hogy eredeti története pont a korrupt, totalitárius vezetők veszélyeire figyelmeztet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra