Múlt-kor.hu

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

2021. január 10. 15:58 Múlt-kor

Valódi világszám

A harci táncot járó vagy postakocsit üldöző, rikoltozó indiánok mellett fellépett a puskás amazon, Annie Oakley és a legendás sziú törzsfőnök, Sitting Bull, vagyis Ülő Bika is 20 harcosával együtt. Az előadásokon a tehenészfiúk és -lányok is izgalmas mutatványokkal szórakoztatták a közönséget.

A látványosságot 1886-ban New Yorkban egymillióan látták, egy évvel később már Angliában vendégszerepeltek. 1890-ben Drezdában a nézőtéren ült Karl May német író is, aki ott szerzett „tapasztalataira” alapozva három évvel később publikálta a Winnetou-t.

1893-ban Cody ismét megváltoztatta az előadás nevét, a Buffalo Bill's Wild West and Congress of Rough Riders of the World előadásaiban már amerikai és külföldi katonák, valamint olyan külföldi lovasok bemutatói is szerepeltek, mint a törökök, az argentin gauchók, a mongolok, vagy a grúzok.

Az előadás fő felvonásai mellett eljátszott lóversenyek, karneváli attrakciók, és ügyességi bemutatók is láthatók voltak. Buffalo Bill előadásainak óriási szerepe volt a „vadnyugat” közkeletű képének formálásában, így hatása az amerikai és nemzetközi kultúrára a mai napig szinte felbecsülhetetlen. Fellépésüket 1887-ben, majd 1892-ben még Viktória brit királynő is látta.

Buffalo Bill híres volt gyerekszeretetéről, turnéin számtalan ingyen jegyet osztott szét az árvaházaknak. Harcolt a nők jogaiért, támogatta az azonos munkáért azonos fizetés elvét és kiállt a nők szavazati joga mellett. Rendkívül népszerű volt, 1895-ben a Yellowstone Nemzeti Park közelében alapított település az ő tiszteletére kapta a Cody nevet.

A városkában ma múzeum mutatja be életét és munkásságát. Codyt, akinek népszerűsége a mai szupersztárokéhoz fogható, gyakran festették vágtázó lovon, amint fehér nőkkel erőszakoskodó indiánokat puffant le. Mindazonáltal ő maga az indiánok tisztelőjének vallotta magát, ráadásul az előadásaiban szereplő őslakosok számára ez volt az elérhető egyik legjobb megélhetési lehetőség.

A vadnyugati sztár hírnevét még az sem tépázta meg, hogy magánélete viharossá és nyilvánossá vált – a korban igazi botránynak számító váláshoz folyamodott, végül azonban elállt a lépéstől. Magánéleti gondjai mellett a film, mint a tömegszórakoztatás eszközének megjelenése után cserbenhagyta a szerencse, az élő előadások nemigen tudtak versenyezni az új műfajjal. Élete végére vagyona nagy része elúszott.

Buffalo Bill 1917. január 10-én Denverben halt meg veseelégtelenség következtében. Temetésén 25 ezren vettek részt, Denver közelében lévő sírját és Cody városát ma is sok turista keresi fel. Emlékét számos irodalmi és filmes alkotás őrzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra