Múlt-kor.hu

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

2021. január 10. 15:58 Múlt-kor

Nevetséges, de sikeres

A nagy változást 1872 januárja hozta meg, amikor részt vett Alekszej Romanov orosz nagyherceg vadászatán, amelyet a sajtó hatalmas érdeklődéssel kísért. Még 1869-ben megismerkedett a filléres regényíró Ned Buntline-nal, aki előbb folytatásokban megjelenő regényt írt Cody kalandos életéből (valójában többnyire Buntline által kitalált események sorából) Buffalo Bill, King of the Bordermen címmel, ezt 1872-ben színre is vitték.

A darabban ő is színpadra lépett egy másik nyomkeresővel, Texas Jack Omohundróval. Az első előadást Chicagóban rendezték és nagy sikert arattak, pedig a kritikusok a játékát nevetségesnek találták.

A nagyérdeműt azonban nem érdekelte a kritikusok véleménye: Cody óriási showman volt, a közönség imádta. Előbb új darabbal, A nyugat nyomkeresői címmel indultak turnéra, majd a csoport összetétele is frissült.

1873-tól új néven – Buffalo Bill Combination – turnéztak az év egyik részében, a hátralevőben Cody tovább folytatta a nyomkeresést, az indiánok ellen tizenhat csatában vett részt.

1883. július 4-én mutatta be először négyórás, 1200 szereplőt foglalkoztató műsorát Buffalo Bill's Wild West címmel, amellyel diadalmenetben utazta be Amerikát, később pedig az egész világot.

A kültéri előadásban még élő bölények, szarvasok, medvék, és szarvasmarhák is szerepeltek. Eljátszották, miként vitte meg a Pony Express Lincoln megválasztásának hírét, hogyan támadtak indiánok a nyugatra tartó szekérkaravánokra, némely beszámoló szerint az előadás Custer híres Little Bighorn-i vereségének eljátszásával ért véget, melyben az ellentmondásos tábornok szerepét Cody játszotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra