Múlt-kor.hu

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

2021. január 10. 15:58 Múlt-kor

Katona és bölényvadász

Ekkoriban előbb ismét különféle katonai egységek mellett segített be felderítőként, majd 1867-től 1868-ig bölényvadászként gondoskodott a transzkontinentális vasút építőinek élelmezéséről.

Nyolc hónap alatt 4280 állatot mészárolt le, ezért ragadt rá a Buffalo (Bölény) Bill elnevezés, majd miután egy nyolcórás bölényölő „párviadalban” is diadalmaskodott (69:48 arányban), hivatalosan is a prérik vadászbajnokának tekinthette magát.

Szolgálatait a hadsereg ezután is igénybe vette az indiánok elleni harcban, főként felderítőként és hírvivőként – egy alkalommal 58 órán belül 350 mérföldet (560 kilométert) tett meg négy katonai erőd között, mindezt ellenséges területen.

1872-ben bátorságáért még a Kongresszusi Becsületrendet is megkapta. (1917-ben, halála után három héttel, az 1896-ról érvényes új szabályok alapján megvonták tőle, mert nem voltak tisztázottak a kitüntetés körülményei, illetve mert annak kiérdemlésekor nem tartozott hivatalosan a hadsereg állományába. Családja folyamatosan tiltakozott a döntés ellen a 20. század folyamán, 1989-ben unokája elérte, hogy visszavonják a visszavonást, így ismét a legmagasabb katonai kitüntetés birtokosainak sorába került.)

Házassága, hiába született belőle négy gyermek, boldogtalan volt. Hírneve a róla megjelent írások, elbeszélések nyomán egyre nőtt, de huszonöt évesen még mindig csak egy szegény nyomkereső volt, aki soha életében nem járt a Mississippitől keletre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra