Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szenzációs leletekre bukkantak Berettyóújfaluban

2015. május 26. 10:48

Magyarországon egyedülálló, közel kétszáz sírból álló gepida temetőt találtak a Salisbury Régészeti Kft. szakemberei a debreceni Déri Múzeum megbízásából Berettyóújfalunál, egy útépítést megelőző feltárás során. A temető az elmúlt évek legnagyobb felfedezése ebből a korszakból, hatalmas gepida leletanyaggal büszkélkedik.

<

A titokzatos gepidákat – néhány írásos forrástól eltekintve – csak a régészeti leletek alapján ismerhetjük meg. Az utóbbi években csupán kisebb temetőket találtak a kutatók, így a most Berettyóújfalu határában előkerült közel kétszáz sír egyedülállónak tekinthető, az elmúlt évek legnagyobb gepida leletanyaga, országos szinten a legjelentősebbek közé tartozik.

„A gepidáknak Erdélyben volt a hatalmi központjuk, azonban a mostani berettyóújfalui leletanyag alapján úgy tűnik, itt is lehetett egy jelentős centrumuk, több évszázadon keresztül élhetett itt ez a népcsoport” - mondta Farkas Zoltán, a Salisbury Kft. ásatásvezető régésze.

3D-és szkennervizsgálat

Bár a sírok többségét kirabolták, így is számos izgalmas lelet került elő a föld alól: a csontvázas sírokból a halottal eltemetett kardok, lándzsák, fibulák, övcsatok, csontfésűk, bordás csészék és edények láttak napvilágot. Kiemelkedő lelet egy díszes pajzsdudor, egy ún. umbo, amely az aranyozott díszítéséből ítélve valószínűleg egy magas rangú gepida harcosé lehetett. A leletanyag restaurálását a Salisbury Kft. szakemberei már meg is kezdték, a feldolgozó munka folyamatosan halad, párhuzamosan az ásatással.

Egy ló csontváza

A gepida temető mellett avar lovas temetkezések, házra utaló nyomok és látványos – a neolitikumból származó – agyaglelőhelyek gazdagítják a feltárást. Mindez arra enged következtetni, hogy a terület más időszakokban is kiváló adottsággal rendelkezett a letelepedésre. Az már most, a temető feltárása közben is nyilvánvaló a szakembereknek, hogy a gepidák nem tűntek el az avar uralom idején, hanem a két népcsoport együtt élhetett tovább ezen a lelőhelyen.

Emberi maradvány a gepida temetőből

A szakemberek a feltárás során igyekeznek a jól bevált, hagyományos régészeti módszerek mellett a leletek felderítésében és feldolgozásában modern természettudományos módszereket is segítségül hívni. Köszönhetően annak, hogy a Salisbury Kft. az egyik legnagyobb régészeti magánvállalkozás az országban, és elkötelezett a modern kutatási módszerek iránt, így egyedülálló technikai háttérrel és kiválóan felszerelt restaurátor műhellyel rendelkezik. Számos, a terepi munkát és az összefüggések értelmezését meggyorsító technológiát, így 3D szkennert és speciálisan felszerelt drónt is alkalmaznak a feltáráson.

Az ásatások befejeztével megkezdődik majd a leletek régészeti értelmezése, tudományos feldolgozása, melynek eredményeit remélhetőleg mielőbb a nagyközönség is olvashatja.

Készül az ásatási rajz

Drónfelvétel a berettyóújfalui ásatásról

Egy díszes pajzsdudor

Emberi csontváz az ásatásról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szenzációs leletekre bukkantak Berettyóújfaluban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra