Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Nem egyszer kijátszotta a halált, végzetét mégsem kerülhette el Mussolini

Nem egyszer kijátszotta a halált, végzetét mégsem kerülhette el Mussolini

2022. február 22. 18:50 Múlt-kor

<

27 műtét érzéstelenítő nélkül

Mussolini az Alpok gerincvonulatain az osztrák–olasz határ mentén harcolt Olaszországért. „A hegyvidéki lövészárkokban eltöltött néhány hónap életem legkeményebb próbatétele volt” – írta önéletrajzi visszaemlékezéseiben.

„Mennyit szenvedtünk az első hónapokban a hidegtől, az esőtől, a sártól és az éhségtől! De a körülmények nem tudták lelohasztani a lelkesedésemet és meggyőződésemben sem ingattak meg, hogy mindezek a háború elkerülhetetlen részei.”

A lelkes Mussolinit képzettségéből adódóan írnoki, titkársági feladatokra osztották volna be, de ő mereven elutasította az iroda biztonságát nyújtó szolgálatot és veszélyes felderítő küldetésekre jelentkezett.

A hazafias lelkesedést felettesei hamarosan egy előléptetéssel jutalmazták: tizedes lett Mussoliniból, aki az 1916-os évet a lövészárokban töltötte, és a harcok szünetében lapjának, a Popolo d’Italianak írt cikkeket.

A harc és az írás menete azonban egy felrobbanó aknagránát következtében 1917. február 22-én megszakadt. A lövészárokban bekövetkezett detonációban négyen meghaltak és sokan megsebesültek.

A sérültek között ott volt Mussolini is, aki a következő hat hónapot kórházban töltötte, ahol 44 repeszdarabot operáltak ki a testéből.

Visszaemlékezése szerint 27 műtétet végeztek rajta és a beavatkozások során az orvosok nem alkalmaztak fájdalomcsillapítót, így irtózatos fájdalmak gyötörték.

Az egykori szocialista forradalmárnak még egy kórházbombázást is át kellett élnie, amelyre később így emlékezett vissza:

„Az összes sebesültet elszállították egy távolabbi menedékhelyre, de az én állapotom ezt nem tette lehetővé. Mivel nem tudtam talpra állni, ezért napokig az ellenséges tűz alatt álló kórház romjai között feküdtem. Teljesen védtelen voltam.”

Miután felépült és eldobta a mankóit, Mussolini nem tért vissza a frontra, henem puska helyett tollat ragadott és cikkeivel próbálta fenntartani a hazafias lelkesedést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem egyszer kijátszotta a halált, végzetét mégsem kerülhette el Mussolini

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra