Milyen volt a viktoriánus háziszolgák egy átlagos napja?
2019. május 27. 16:51 Múlt-kor
9:00-11:00 között
A konyhai cselédlány elkészíti és felküldi a család reggelijét, míg a mosogatólegény elmos minden serpenyőt, edényt és porcelánt – az üvegeket és az ezüst edényeket, illetve evőeszközöket azonban kizárólag a lakájok tisztíthatják.
Eközben a szakács ellenőrzi a birtok veteményeskertjéből, illetve a földekről érkezett termény meglétét, beszél a kertésszel és a mészárossal, valamint leméri és ellenőrzi a napi húsadagot. Egyeztet a gondnokkal az ellátmányról és összeállítják a napi menüt – általában egy nappal előre –, az aznapi menüt egy palatáblára írja fel a személyzet számára.
Később a mosogatólegény és a konyhai cselédlány megmossák, meghámozzák és felvagdalják a nap folyamán felhasználandó zöldségeket, megkopasztják az elkészítendő szárnyasokat, és elkezdik elkészíteni a levest.
Eközben fent a lakáj edényeket visz a reggelizőszobában lévő tálalóba. Itt aztán felszolgálja a reggelit a családnak, ennek végeztével pedig asztalt bont, és kitisztítja az itteni kandallót. A porcelánokat visszaviszi a konyhába, illetve a kamrába, az ezüst- és üvegtárgyakat pedig a komornyiki éléskamrába. Ezután ellenőrzi a földszinti szobákban a kandallók tüzét, és rendbe teszi az urak dohányzóját. Ezután megtisztítja és kifényezi az ezüstöket, beleértve a hálószobák gyertyatartóit is, hogy készen álljanak az esti használatra.
Miközben a család és esetleges vendégeik reggeliznek, az alárendelt cselédlány végigjárja a főbb hálószobákat és ablakot nyit, felszedi az ágyneműt, hogy kiszellőzzön, valamint kiüríti a meleg vizes üvegeket, mosakodótálakat és éjjeli edényeket. Friss törölközőket helyez el, kitakarítja a szobákat, szokás szerint a kandallókat is beleértve, majd kézmosást követően megveti ismét az ágyakat, dísztakarókkal és díszpárnákkal együtt.
Ezzel még nincs vége teendőinek: a ház fő folyosóin felsöpri a parkettát és a szőnyegeket, valamint leporolja a bútört, és heti egy napon – általában szombaton – kicserél minden ágyneműhuzatot, a szennyest pedig kikészíti a mosónőknek.
11:00-13:00 között
A szakács felviszi a tervezett menüket a ház úrnőjéhez egyeztetésre, míg a konyhai személyzet elfogyasztja „ebédét” (lunch), amely egy italt jelent. A konyhai cselédlány elkészíti a szolgálók valódi ebédét (dinner) és uzsonnáját, míg a szakács elkészíti a család ebédjét, valamint a vacsorához szánt desszerteket. A mosogatólegény elmosogat.
Eközben a lakájnak két szokásos teendője lehet: vagy az előszobában vár, és ajtót nyit a látogatóknak, vagy a családot szolgálja ki az ebédlőben.
Az alárendelt cselédlány eközben a szokásos napi takarításán túl heti vagy kétheti váltásban az adott napra jutó szobát „forgatja ki”, azaz a bútorok mozgatásával és aprólékosabb munkával (képek és dísztárgyak portalanítása, függönytisztítás, bútorok és padló alapos tisztítása) járó takarítást hajt végre.