Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Milyen veszélyek fenyegették a hétköznapi embereket a középkorban?

Milyen veszélyek fenyegették a hétköznapi embereket a középkorban?

2024. február 25. 13:20 Múlt-kor

<

Halálos gyermekáldás

Az Egyesült Államokban a 20-34 év közötti nők esetében ma a hatodik leggyakoribb halálok a gyermekáldás. A középkor évszázadaiban azonban a legeslegnagyobb veszélynek számított egy új élet világra hozatala.

Pontos adatunk természetesen nem lehet – hiszen például az alacsonyabb társadalmi rétegek kapcsán szinte semmilyen forrásunk nincsen a szülésről – a legtöbb kutató úgy számol, hogy ezerből háromszáz gyermek nem érte meg az egyéves kort.

Egy vakmerő becslés szerint pedig minden harmadik nő életét veszítette a szülés vagy az azt követő napok során.

A legnagyobb veszély a gyermekágyi láz és egyéb fertőzések voltak, de a magzat farfekvéses pozíciója és egyéb komplikációk is sok esetben lehetettek halálosak az édesanya és az újszülött számára is.

Mindenfajta érzéstelenítés és mai szakszerű ellátás nélkül kellett boldogulniuk a kérdéses pillanatban, úgy hogy a vajúdás akár több napig is eltarthatott. Számos nő a kimerültségben hunyt el.

Nem véletlen, hogy ha egy nő megtudta, hogy állapotos, elkezdte megfogalmazni a végső akaratát. (Érdekesség, hogy sokan csupán akkor vették észre állapotukat, pontosabban akkor vált biztossá a leendő gyermekáldás ténye, amikor a magzat először kezdett mozogni a méhben.)

Nem segített ugyanakkor az a vélekedés sem, hogy tizenévesen a legtermékenyebb a nő, számtalan, 12-13 éves korú lánynak kellett ezért elviselnie az akár évenként esedékes szülés fájdalmát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milyen veszélyek fenyegették a hétköznapi embereket a középkorban?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra