Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Milyen veszélyek fenyegették a hétköznapi embereket a középkorban?

Milyen veszélyek fenyegették a hétköznapi embereket a középkorban?

2024. február 25. 13:20 Múlt-kor

<

Vészes gyermekjátékok

Különféle becslések szerint a középkor évszázadaiban a gyermekek 20-30 százaléka hunyt el, mielőtt betöltötte volna a hét éves kort.

Számos módot érhette őket a halál a pestistől, kanyarótól és szamárköhögéstől kezdve a gyomorfertőzéseken át a különféle játékokig és mindennapi élethelyzetekig bezárólag.

A Steven Gunn és Tomasz Gromelski kutatók által megvizsgált halotti anyakönyvi kivonatok sok paraszti sorból származó gyermek utolsó játékát is megörökítették.

Nem kevés olyan halálesetről szólnak a feljegyzések, amikor a lurkók virágszedés vagy sárban dagonyázás közben túl közel merészkedtek valamilyen álló- vagy folyóvízhez, óvatlanságukban beleestek és megfulladtak.

Az ötéves Nicholas Braunche ennél még szörnyűbb halált halt: az eleven gyermek futkározás közben felkapott egy kést a konyhaasztalról, majd tovább szaladt vele, öccse bölcsőjének lábában azonban megbotlott, és torkon szúrta magát.

Egy Tudor-kori kétéves gyermek halálát egy kéthónapos csikó patái okozták, míg egy hasonló korú fiúcska egy kislibát igyekezett elkapni az udvaron, a hátsó tóba gázolva a liba továbbúszott, a fiú megfulladt.

Volt, hogy a városfal tetején fogócskázó gyermekeket sodort le a szél a több mint tíz méteres mélységbe, és gyakran az sem ért jó véget, ha a felnőttek munkaeszközeivel, mint például kasza, kard, íj vagy kalapács kezdtek el játszadozni az ifjoncok.

Számos áldozatot követeltek a lovasszekerek, megbokrosodott igavonók és a vízzel teli edények is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milyen veszélyek fenyegették a hétköznapi embereket a középkorban?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra