Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mi köze volt Drakula grófnak egy 19. századi járványhoz Írországban?

2020. június 4. 17:09 Múlt-kor

Habár mindenki ismeri a fiktív vámpír gróf és a középkori havasalföldi fejedelem, Vlad Țepeș kapcsolatát, ez valójában nemigen halad túl a névrokonságon. Bram Stoker klasszikussá vált regényéhez a valódi ihletet egy pusztító járvány adhatta, melynek során élve temettek el betegeket, a lakosok pedig ugyanúgy össze voltak zárva a halállal, mint a főhős Jonathan Harker a vérszomjas gróf várában.

Egy kihalt város rejtett titkai

Az Írország északnyugati részén fekvő Sligo nagy múltú egyetemi és kikötőváros, rendszerint zajos utcái azonban manapság csendesek az új koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt karanténintézkedések miatt.

A vírus különösen súlyos pusztítást végzett a szigetországban: lakosságarányosan több emberrel végzett eddig, mint az Egyesült Államokban.

Sligo az utóbbi két hónapot megelőzően utoljára 188 éve volt ilyen csendes, ugyancsak egy halálos járvány következtében: a 19. századi városok egyik nagy tömeggyilkosa, a kolera ütötte fel a fejét.

A halálon, szegénységen, éhínségen, zűrzavaron és elnéptelenedésen kívül azonban egy legendás vámpír születését is eredményezte – utóbbira csupán nemrég, 2018 végén derítettek fényt a kutatók: Drakula gróf Sligóban született.

1832-ben az Old Market Streeten egy 14 éves lány otthonában vészelte át a pusztító kolerajárványt, amely a város lakosságának egytizedével végzett. A szinte felfoghatatlan pusztítás mindennapi látványáról, a tömegsírokról, az utcán heverő holtakról, az élve eltemetett betegekről később mesélt fiának is.

A fiút Abraham (becenevén Bram) Stokernak hívták, a gótikus horror mestere éppen e történeteket szőtte bele legsikeresebb regényébe, a világhíres Drakulába. A regény 1897-es első megjelenése óta számtalan filmet, színdarabot, újabb könyvet és televíziós produkciót szült.

Stoker regénye azzal indul, hogy egy Jonathan Harker nevű londoni ügyvéd az akkoriban még igen nehezen megközelíthető Erdély (pontosabban az azon túli Bukovina) vadregényes tájaira utazik, hogy egy rejtélyes helyi nemesember segítségére legyen angliai telekvásárlásában.

A grófról kiderül, hogy korántsem az, aminek látszik: foglyul ejti Harkert, aki hajszál híján menekül csak meg, Drakula pedig üldözőbe veszi – a többi pedig már történelem.

A számos különféle (egymást ki nem záró) elmélet közül, amelyek arról találgatnak, Stoker honnan merített ihletet a regényhez, a legismertebb a Drakula névé: a szadizmusáról híres III. („Karóbahúzó”, azaz Țepeș) Vlad havasalföldi fejedelmet egyebek közt a Drăculea névvel is illették, ezzel és legendás vérszomjával azonban nagyjából véget is értek a történelmi személy és a regénybeli vámpír közötti hasonlóságok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mi köze volt Drakula grófnak egy 19. századi járványhoz Írországban?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra