Múlt-kor.hu

Korábban ismeretlen fotók kerültek elő a Beatles első amerikai koncertjéről

Korábban ismeretlen fotók kerültek elő a Beatles első amerikai koncertjéről

2018. március 26. 10:56 MTI

Több mint negyedmillió fontért kelt el egy angliai árverésen több mint 350 korábban nem ismert fotó a Beatles együttesről, a felvételek a brit banda első egyesült államokbeli koncertjein készültek.

Mike Mitchell fotós, aki mindössze 18 éves volt, amikor a Beatles 1964-ben fellépett Washingtonban és Baltimore-ban, az együttes tagjainak megérkezéséről, a koncertek előtti sajtótájékoztatókról és a koncertekről készített több száz felvételt.

Az Omega Auctions nevű északnyugat-angliai aukciós ház szombat esti árverésén a szerzői jogokkal együtt 413 negatívot bocsátottak árverésre. A negatívokért és a fotókért 253 ezer fontot fizettek. Mitchell fotóiból 2011-ben elárvereztek 46-ot, a többi felvételt soha nem mutatták be nyilvánosan. Mitchell a felvételekről elmondta, arra törekedett, hogy egyedülálló fotókat készítsen. Valamennyi felvétel természetes fényben készült, mivel a fiatal fotósnak nem volt vakuja.

Ugyanezen az árverésen cserélt gazdát George Harrison egy fekete Mercedes 500 SEL AMG típusú gépkocsija, amelyet a zenész 1984-ben vásárolt 43 200 fontért. Paul Fairweather, az aukciósház illetékese hangsúlyozta, hogy fantasztikus érverésnek voltak tanúi, amely arról tett tanúbizonyságot, hogy a „Beatles-piac” még mindig ugyanolyan erős, mint valaha.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Korábban ismeretlen fotók kerültek elő a Beatles első amerikai koncertjéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra