Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

2020. december 10. 08:36 Múlt-kor

<

Pikkelypáncélzat

Az Újbirodalom korában az átlagos egyiptomi gyalogos katona nem viselt sok védőfelszerelést a csatában. A reliefek ábrázolásai és más régészeti nyomok alapján talán egyszerű, textilből készült, állati ragasztóanyagokkal szilárdabbá tett vérteket ölthettek magukra, azonban a messziről érkező nyilakon kívül ezek nem sok minden ellen védhették meg őket.

A legösszetettebb és legtöbb védelmet biztosító páncélt a harci szekerek személyzete kapta – a hajtó és a harcos egyaránt –, mivel kiemelt célpontot jelentettek az ellenség számára, különösen, ha annak íjászai szintén laminált íjakkal voltak felszerelve.

Az egyiptomi harci szekerek személyzete bronz pikkelyekből álló hosszú, kabátszerű páncélt viselt, a források szerint két lábra állt óriásgyíkoknak tűntek.

Minden egyes pikkely egy apró lyukon keresztül volt felfűzve a lenből vagy bőrből készült ruhadarabra. Egy ilyen páncélruha akár 600 ilyen pikkelyből is állhatott, amelyek különböző méretűek voltak.

A szekerek elé befogott lovak szintén kaptak páncélt, legalábbis a temetési tárgyak és különböző reliefábrázolások tanúsága szerint. Mind II. Ramszeszt, mind Tutanhamont hasonló bronzpikkelyes páncéllal szerelt lovak által húzott fogatokban ábrázolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra