Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

2020. december 10. 08:36 Múlt-kor

<

A hopes

Talán a legikonikusabb és legrettegettebb az Újbirodalom fegyverei közül a hopes (angol átírásban khopesh) nevű görbe pengéjű kard volt. Jellegzetes pengéje kérdőjelet formáz, melynek külső oldala volt megélezve, a későbbi szablyákhoz hasonlóan – nem pedig a belső, mint a sarlókon.

Az ókori egyiptomi nyelven a hopes szó az állatok mellső lábát jelenti, valószínűleg az egyenes és ívelt rész közti éles váltásról, amely a négylábúak térdére emlékeztethet.

E rendkívül félelmetes kinézetű, a különféle reliefeken gyakran ábrázolt fegyvert szintén a hükszoszoknak köszönhették az egyiptomiak, akik gyakran fáraóikat is ilyen eszközzel a kezükben ábrázolták. A gyermekkirály Tutanhamon mellé például két hopest is helyeztek sírjába.

Az ókori hadviselésben a hopes valószínűleg a bárdhoz vagy a rövid kardhoz hasonlóan másodlagos fegyverként szolgált, amellyel a végzetes csapást mérték az ellenségre közelharcban.

A különleges fegyver ezután hosszú utat járt be, és bizonyos formában ma is jelen van a világ csataterein: a görögök kópisz néven vették át a fegyver egy változatát, majd Nagy Sándor görög-makedón seregei ilyen fegyverekkel az oldalukon vonultak egészen az Indusig.

Ázsiában a kópisz a ma is elitkatonák hírében álló gurkha nép körében talált hódolókra, akik kialakították belőle a mind fegyverként, mind túlélőkésként ma már világszerte népszerű hagyományos késüket, a kukrit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra