Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

2020. december 10. 08:36 Múlt-kor

<

A harci szekér

Mielőtt a legtöbb tenyésztett lófajta elég nagy méretű lett volna ahhoz, hogy rajtuk ülve harcoljanak a seregek, a harci szekér volt az ókor leggyorsabb és legfélelmetesebb hadigépe.

Egyiptommal szintén a hükszoszok ismertették meg a harci szekér könnyű, rendkívül mobil változatát, amelynek padlója rugalmas bőrből készült, a kerekek rezgésének elnyelésére. A meggazdagodott Újbirodalom volt azonban az a hatalom, amely nagy számban vetette be őket a harcmezőn.

Elliott elmondása szerint az egyiptomiak gyorsan mozgó „fegyverplatformként” kezelték a harci szekeret, amelynek személyzete egy hajtó és egy harcos volt.

„A harci szekerek körbeszáguldtak a csatamezőn, miközben a harcos kompozit íjából egymás után lőtte az ellenséget nyilaival, mint afféle ókori géppuskakezelő. A szekérről dupla tegzekben lógtak a nyilak és a gerelyek is, az egyiptomiak pedig több száz ilyen mobil géppuskafészket megengedhettek maguknak.

Az ókori csataleírások nagy szekéralakzatokról számolnak be, amelyekben száznál is több szekér rontott az ellenségre, vadul támadva szárnyait és hátsó állásait. Az egyiptomi harci szekér sebességével és manőverezőképességével csak fegyverzete ért fel, amely nem csupán a nyilakat és a gerelyeket, de a közelharchoz több hopest és csatabárdot is magában foglalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra