Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Keresés

Keresési feltételek:
Címke: Városliget
63 találat
[1]

A madarak számára is kellemes környezetet biztosítottak a régi Városliget tavai

[2024.07.08. 10:40] Hírek

A Városliget Budapest egyik legkedveltebb zöldterülete. Emberek százai járnak naponta a fák alatt kanyargó utakon, keresve a lehetőséget a nagyvárosi nyüzsgésből való kiszakadásra. A figyelmesebbek előtt feltárul a tó és a park szárnyas élővilága is: kisebb-nagyobb madarak és többféle denevér is megtalálható a Vajdahunyadvár körül.

[2]

A legendás Zeppelin léghajó útját is megörökítették a Városliget fölött

[2024.06.10. 09:50] Hírek

Budapest legkedveltebb parkját ma főleg gyalogutak szelik keresztül-kasul. Azonban régen ez másképp volt: sínpárok futottak át rajta, vizeiben építmények magasodtak, vagy éppen léghajók vetették árnyékukat a Vajdahunyadvárra.

[3]

Sió tündér legendáját is elhozták a Városligetbe a millenniumi ünnepségek

[2024.05.13. 15:05] Hírek

Az 1896-os millenniumi kiállításon több építményt is elhelyeztek a Budapest szívében lévő parkban. A tó közepén cölöpökre építették az ős-halászat pavilonját, ahol Herman Ottó gyűjtése alapján ismerhették meg a látogatók az ősfoglalkozásokat, köztük kiemelten a halászat eszközeit

[4]

A külföldi kiállítókat is vonzották a régi Városliget virágpavilonjai

[2024.04.22. 09:50] Hírek

Magyarország elsőszámú közparkja népszerűségét mindig is nagyban köszönhette gazdag növény- és állatvilágának. Az elmúlt kétszáz évben egyre rendezettebbé váló budapesti Városliget tavasszal különösen rokoszneves a kikapcsolódni vágyó látogatóknak, legyenek azok városlakók vagy turisták.

[5]

A magyar fotográfia óriásának otthonába, a Városliget mellé költözik a Magyar Fotográfiai Múzeum

[2024.02.01. 16:05] Hírek

A Városliget mellett, Klösz György, a magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakjának egykori villájából és fotográfiai műhelyének székhelyéből kialakított épületben kap új, végleges otthont a magyar fotóművészet legjelentősebb együttese, a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye.

[6]

Újabb nemzetközi elismerést söpört be a Magyar Zene Háza

[2024.01.18. 11:20] Hírek

Európa leginspirálóbb turisztikai célpontjai közé választották a Magyar Zene Házát a brit The Guardian olvasói – közölte a Városliget Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

[7]

A Városligetben nyílt meg Európa második gépi hűtésű korcsolyapályája

[2023.12.04. 08:20] Hírek

A városligeti korcsolyapálya a kiegyezéstől az I. világháborús évekig tartó, közel fél évszázados „aranykorban” fontos társasági színtérnek számított. Amint a tó jege kellő vastagságúra fagyott és korcsolyázásra alkalmassá vált, a Városligeti tó jege lett a főváros társasági életének legélénkebb központja.

[8]

A tél beköszöntével sem állt meg az élet a történelmi Városligetben

[2023.11.13. 14:20] Hírek

Mint minden évben, ezúttal is megérkeztek a ködös reggelek, a didergős, hideg napok. Az őszi levélhullás, a korai sötétedés, majd a beköszöntő tél a Városliget életében fordulópontot jelentett évről évre.

[9]

Ismerős finomságokra bukkanhatunk a régi Városliget ételárusainak kínálatában

[2023.10.16. 16:05] Hírek

A magyar ember klasszikus utcai ételei közé tartozik a perec, a lángos, a kolbász, a főtt kukorica, a sült gesztenye, az édességek közül a fagylalt, a vattacukor, a kürtőskalács. A Városliget múltjába visszatekintve is gazdag hagyományát találjuk a kézből fogyasztható ételeknek.

[10]

A gyerekeknek is kitűnő szórakozást kínált a régi Városliget

[2023.09.11. 16:05] Hírek

A Városliget napjainkban igazi üde színfolt Budapest épített környezetében, azonban már a kezdetektől – amikor még Városerdőnek hívták – a természetjárók, az élő környezetben feltöltődni kívánók kedvelt úti célja volt.

[11]

Robinsonná válhattak a kalandvágyó gyerekek a régi Városligetben

[2023.08.14. 09:50] Hírek

Ahogy a 19. század utolsó negyedében egyre gondozottabbá, parkjellegűvé vált az egykori Városerdő, és rohamosan növekedett használóinak száma, megoldásra váró kérdésként merült fel a telepített növényzet megvédése, mert gyakori volt a rongálás.

[12]

Karinthy Frigyes léghajón repült a Városliget fölött

[2023.07.17. 08:20] Hírek

A Városliget születésétől fogva a város lakóinak kedvelt találkozóhelye, számtalan világszínvonalú program helyszíne volt. Az elmúlt másfél évszázad során a Liget különleges atmoszférája, kulturális és sporteseményei számos hírességet, nevezetes személyt is magukhoz vonzottak.

[13]

A nemzetközi színpadok ünnepelt sztárjai is megfordultak a Városliget színpadain

[2023.06.12. 08:20] Hírek

A Városliget minden korban számos lehetőséget kínált a felhőtlen szórakozásra. Ezek között is kiemelt helyet foglaltak el a változatos zenei programok, illetve a Feld család színháza. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan fogadta a korabeli nagyközönség a mulattatásukra tett különböző kísérleteket.

[14]

Nagy sikerrel mutatkozott be az új Néprajzi Múzeum és az Új Nemzeti Galéria a Velencei Biennálén

[2023.05.19. 14:26] Hírek

Sikerrel mutatkozott be a világ egyik legrangosabb kulturális eseménye, a Velencei Építészeti Biennálé szakmai megnyitóján a Néprajzi Múzeum többszörös díjnyertes épülete és azt megvalósító Liget Budapest projekt. A megnyitón résztvevő, a világ minden tájáról érkezett szakemberek szerint kiemelt nemzetközi figyelemre méltó az idén tízéves nagyszabású kulturális városfejlesztési program, melynek első új múzeumi épülete, a Néprajzi Múzeum áll a 18. Velencei Biennálé Magyar Pavilonjának fókuszában. A kiállítást holnaptól november végig láthatja a nagyközönség. A Ferencz Marcel ( Napur Architect ) által tervezett Néprajzi Múzeum Európa jelenleg legnagyobb léptékű, kulturális tartalmú városfejlesztési programja, a Liget Budapest projekt keretében egy éve, 2022 májusában nyílt meg. A Magyar Pavilon látogatói a kiállított mértékarányos Városliget makett, továbbá fotók, videók és digitális információk segítségével képet kaphatnak a Liget projekt további fejlesztéseiről is, így az Új Nemzeti Galéria tervezett épületét is megismerhetik. A Liget Budapest Projekt koncepciója és eddig megvalósult világszínvonalú új épületei, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza teljes mértékben egybecsengenek a 2023. évi Velencei Biennálé fő témájával, mely az építészetre, mint a jövő laboratóriumra tekint. A Liget Projekt kulturális örökségünk élő megőrzésének és a 21. század nyelvén való sokrétű bemutatásának nemzetközileg is kiemelkedő példája – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

[15]

Így kerültek az első virágágyások a Városligetbe

[2023.05.15. 08:20] Hírek

Az egykori Városerdő közparkká alakítása azzal vette kezdetét, hogy 1817-ben faiskolát létesítettek a területen, ahol felnevelték a Nebbien Henrik tervei szerint később szétültetett facsemetéket.

[16]

Amikor még félórányi járásra esett a Városliget Pest utolsó házaitól

[2023.04.18. 11:17] Hírek

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy vajon hol található az első közösségi tulajdonú közpark a világban, az 1820-as években kiépülő Városliget a színpadi főszereplőket megillető reflektorfénybe kerül.

[17]

Egy sántító, olasz bohóc alapította az első állandó cirkuszt a Városligetben

[2022.11.07. 09:00] Hírek

A 20. század elején a Városliget, sok más funkciója mellett, a főváros – és egyben az egész ország – legnépszerűbb szórakoztató központja is volt. A mutatványosok már száz éve letelepedtek a parkban, a vurstli vagy az állandó cirkusz is több évtizedes múltra tekinthetett vissza. 

[18]

Bámulatos világot teremtett a hó és a jég a Ligetben

[2022.10.03. 08:50] Hírek

A Városligetben tavasztól őszig zajlott az élet, de amint megjött a rossz idő, a korcsolyapályák kivételével téli álomba merült a Liget. A hideg évszak beköszöntével sorra bezártak a szabadtéri szórakozásra alapozott intézmények: a vurstli pavilonjai, a cirkusz, és a kertvendéglők.

[19]

Egyöntetű sikert aratott a Liget Budapest Projekt a neves Hay fesztiválon

[2022.09.19. 17:08] Hírek

Európa egyik legfontosabb kulturális fesztiválján, a spanyolországi Segoviában rendezett Hay Fesztiválon, a világ legelismertebb múzeumi és kulturális szakemberei előtt mutatta be a Liget Budapest projektet és a nemrég átadott épületeket Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

[20]

Suhanás a jégen és a fák alatt: a Városliget sportélete

[2022.09.05. 16:30] Hírek

A Liget közparkká alakítása óta számos formában nyújtott helyszínt a különböző közösségi eseményeknek. Nem meglepő, hogy ezek között a különféle sportrendezvények is helyet kaptak. 

[21]

Rangos díjat nyert el a Néprajzi Múzeum kisfilmje

[2022.08.26. 14:15] Hírek

A Néprajzi Múzeum EthnoZoom – a gyűjtemény mesélő tárgyai című mozgóképes alkotása rövidfilm kategóriában Ezüst Díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A díjátadót augusztus 25-én rendezték Prágában.

[22]

Közlekedés földön, föld alatt és föld felett a Ligetben

[2022.08.22. 08:50] Hírek

A Városligetet számos alkalommal használták a közlekedés úttörő megoldásainak bemutatására. A millenniumra készült földalatti vasút, a sebesség őrültjeit magukkal ragadó gépkocsik, és az új idők szeleit meglovagoló repülő szerkezetek is mind otthonra találtak a Ligetben.

[23]

Városligeti forgatag várja az érdeklődőket István király ünnepén

[2022.08.15. 20:20] Hírek

Kulturális és gyerekprogramok várják a közönséget Szent István napja alkalmából augusztus 20. és 21. között a Városligetben Budapesten.

[24]

Fű, fa, virág: a Városliget természeti környezete

[2022.07.11. 08:50] Hírek

A 18. században Városerdő nevet viselő kopár, mocsaras terület hasznosítását, parkká alakítását Mária Terézia és II. József idején kezdték meg. Kezdettől fogva törekedtek rá, hogy a növényzet az épített környezettel harmóniát képezve fejlődjön, és ez számos formában megfigyelhető volt a Liget története során.

[25]

Hazánkban először látható installációval nyílt meg a Városliget új művészeti tere

[2022.06.21. 13:25] Hírek

William Kentridge Lágyabban játszd a táncot (2015) című videóinstallációjával nyitja meg kapuit a Városliget új kulturális intézménye, a NEO Kortárs Művészeti Tér. Magyarországon a nagyközönségnek első alkalommal mutatkozik be a mű, amely a Szépművészeti Múzeum nemzetközi kortárs gyűjteményének egyik kiemelkedő darabja. A kiállítás egy újonnan létrejött kiállítóhely nyitótárlata: a NEO Kortárs Művészeti Teret az 1885-ben eredetileg Műcsarnoknak épült, s a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult Millennium Házában alakították ki.

[26]

Best of Városliget: izgalmas történetek 120 hektáron

[2021.12.06. 13:19] Hírek

Királyi látogatások, neves tudósok és megannyi anekdota – ezúttal a Városliget hőskorát, legszebb pillanatait és felejthetetlen alkotásait, a 19-20. századi történelem „legjeit” vesszük sorra, az útvesztőkben kalandokat kereső ifjúktól a száguldó versenyautókig.

[27]

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

[2021.11.29. 16:40] Hírek

Az 1896-os Ezredéves kiállítás egyik leglátványosabb attrakciója a repülés volt. Előfordult, hogy egyszerre több, utasokkal teli repülő szerkezet is lebegett a kiállítási terület felett. Godard kapitány ballonja mellett egy hatalmas katonai léggömb is lehetőséget nyújtott a magasba emelkedésre.

[28]

Ártatlan flörtök és világbajnok sportolók a századeleji Műjégen

[2021.11.22. 19:39] Hírek

A téli sportok rajongóinak a telek enyhülésével sem kellett messze földre utazniuk, Európa második gépi hűtésű műjégpályájának 1926-os megnyitásával újra száznaposra bővült a szezon, ezzel a korcsolyaélet visszatérhetett a Városligetbe.

[29]

A Városligetben ugrott be a váltóáramú dinamó ötlete Teslának

[2021.11.15. 14:52] Hírek

Az elmúlt kétszáz évben számos ismert személy fordult meg a Városligetben: összeállításunkban most azok kerültek kiválasztásra, akik egy esemény kapcsán összeforrtak a Liget gazdag történetével: így elevenedik meg a vezénylő Liszt Ferenc vagy Nikola Tesla legendás porba rajzolt terve.

[30]

Szupersztárok a korabeli Városligetben

[2021.10.25. 12:55] Hírek

A zene meghatározó szerepet játszott a a Városliget életében az 1867-es kiegyezést követő évektől egészen a második világháborúig. Katonazenekarok, amatőr dalárdák, jazzbandák, virtuóz cigányprímások – békésen megfért egymás mellett a számtalan zenei stílus.

[31]

Világító szökőkút és gázlámpák: fényárban úszó Városliget

[2021.10.18. 09:25] Hírek

A nagyvárosi élet más ritmusban zajlott 150 évvel ezelőtt, mint napjainkban. Esténként elcsendesedett a főváros, éjszaka kevesen merészkedtek ki az utcákra, mert ekkor még nem épült ki a maihoz hasonló közvilágítási rendszer.

[32]

Százszámra készültek termeiben az ország köztéri kőszobrai – a Millennium Házának története

[2021.09.13. 14:11] Hírek

Eredetileg a művészetek otthonának, műcsarnoknak szánták, végül az épület 136 év alatt betöltött funkciói közül a múzeumi vált a leghangsúlyosabbá. Az épület az elmúlt években megújult, és Millennium Háza néven közösségi térré és élményközponttá alakult.

[33]

Felvonuló harckocsik és száguldó versenyautók: dübörgő térfoglalás a Ligetben

[2021.09.06. 15:57] Hírek

A Városliget egykor nyugodt zugaiban a lópatkó dobogását a 20. századra végérvényesen felváltotta a gépjárművek „pöfögése”. A lakosság a kipufogóból áramló bűzös füsttel nem törődött, az új technikai vívmányt ünnepelte, az egykori béke szigete autó- és motorversenyek zajától visszhangzott.

[34]

A gyengénlátók is otthonra leltek a Városligetben

[2021.08.09. 16:51] Hírek

Magyarországon a 19. század végén jöttek létre az első bentlakásos intézetek a látássérültek ellátására. 1899-ben alapították meg Zsófia, Habsburg főhercegasszony védnökségével a Vakok Országos Nevelő és Tanintézetét. Az épület 1904-re készült el a Hermina úton, a Városliget közvetlen szomszédságában.

[35]

Időutazás a millenniumi ünnepségekre: 125 éve utazunk a Ligetbe a föld alatt

[2021.08.02. 12:26] Hírek

Az 1896-os Ezredéves Kiállításra közel ötmillióan voltak kíváncsiak. Ekkora látogatósereget nem lehetett volna mozgatni hatékony tömegközlekedési eszköz nélkül. 1896 tavaszára megépítették az Andrássy út alatt húzódó, a belvárost a Városligettel összekötő kéregvasutat.

[36]

Tesla legnagyobb újításában is szerepe volt a Városliget állatainak

[2021.07.12. 10:31] Hírek

Mielőtt a pestiek kirándulóhelyévé vált volna, a mai Városliget területe évszázadokig kiváló vadászterületnek számított. Halak, vízimadarak kisebb emlősök éltek a nagyvadak – bölények, szarvasok, vaddisznók – társaságában. A Duna–Tisza köze többféle vadon élő állata megfordult errefelé.

[37]

Az európai műkorcsolyasport fellegvára is volt egykor a Városliget

[2021.07.05. 11:29] Hírek

A városligeti korcsolyaszezon a 19. században erősen függött az időjárás szeszélyétől. A tó ugyanis egészen 1895-ig nem volt szabályozott. A vizét nem lehetett leengedni, a hatóság pedig csak akkor engedélyezte a korcsolyázást, ha az úszó jég vastagsága elérte a tíz centimétert.

[38]

A Vurstlitól a Regnum Marianumig: a hajdani Városliget ma már nem látható helyszínei

[2021.06.14. 11:52] Hírek

Az eltűnt és megsemmisült épületek esetében a saját korukban üzleti céllal készült régi képes levelezőlapok az idő fordultával kortörténeti dokumentummá nemesedtek. Bepillanthatunk rajtuk keresztül a múltba.

[39]

Anonymus gesztájába illőek a Városliget szobrainak kalandos történetei

[2021.06.07. 10:41] Hírek

Virtuális sétánk első részében az I. világháború előtt készült városligeti szobrok közül azokat mutatjuk be felavatásuk időrendjében, melyek napjainkban is láthatók.

[40]

A „virágok csatája” sem akadályozta meg a Városliget szirmokba borulását

[2021.05.10. 17:27] Hírek

Pest város kertészete 1867-ben, a Városligetben kezdte meg működését Fuchs Emil (1830-1896)  irányításával. A növényházakat a Páva-szigeten alakították ki, ahol felügyelői házat is építettek. Fuchs Emil 35 évesen, 1865-ben váltotta a városi főkertészi hivatal élén Pecz Ármint, az állatkert parkjának tervezőjét.

[41]

Láthatatlanul mozgó Liget: a sikeres faátültetések története

[2021.05.03. 17:41] Hírek

Az átültetés – éppúgy, mint az ültetés, a koronaalakító metszés vagy éppen a plombálás – egyike a parkok fenntartása során időről időre felmerülő szakmai feladatoknak. Jelenleg is folynak faátültetések a Városliget térségében, a Liget parkjában és a szomszédos Állatkertben is.

[42]

Kik keresték fel a boldog békeidőkben a régi Városliget pavilonjait és korzóit?

[2021.04.12. 10:59] Hírek

A Városliget fénykorában, az 1870-es évektől az I. világháborúig terjedő időszakban, de még a két világháború között is nagy volt a különbség a hétköznapok és a vasárnapok közönsége között. A hétköznapokon az úri nép, az arisztokrácia és a pesti polgárság használta a Ligetet.

[43]

A gazdasági világválság és a II. világháború után is vonzotta a turistákat a Városliget

[2021.04.05. 19:26] Hírek

Az 1929–33 közötti világválság az utazási kedvet is visszavetette, de a gazdasági helyzet javulásával, 1934-től a turizmus újra szárnyra kapott. A két világháború közötti magyar idegenforgalom 1937-re érte el csúcspontját.

[44]

Az 1925-től induló budapesti városnéző autóbusz a Városligetben is mindig megállt

[2021.03.15. 19:41] Hírek

A Városliget az 1870-es évektől a második világháborúig a polgári Budapest legnépszerűbb kiránduló és szórakoztató központjának számított, azonban távolabbról érkező látogatói is akadtak bőven.

[45]

Mi mindent építettek az idők során a Városligeti-tóra?

[2021.03.08. 16:09] Hírek

Elődeink már a 19. században rájöttek, hogy kiváló rendezvényhelyszín a könnyen megközelíthető, gyönyörű fekvésű Városligeti-tó. Ráadásul télen is kiválóan használható, amikor mindenütt jég borítja.

[46]

Egykor kolbászgyár is működött a Városligetben, sört kínáltak a finom falatok mellé

[2021.02.22. 12:18] Hírek

A magyar ember klasszikus utcai ételei közé tartozik a perec, a lángos, a kolbász, a főtt kukorica, a sült gesztenye, az édességek közül a fagylalt, a vattacukor, a kürtőskalács. A Városliget múltjába visszatekintve is gazdag hagyományát találjuk a kézből fogyasztható ételeknek.

[47]

A szökőkutak már a 19. század óta a Városliget ékei

[2020.12.22. 17:37] Hírek

Az 1885-ös Országos Általános Kiállítás sétaterén és a szomszédos Köröndön létesítették az első szökőkutakat. Ettől kezdve a forró napokon hűsítő vízpermet szállt a levegőben, szólt a térzene – a nyári estéken benépesültek a sétányok. A népszerű ligeti korzó elmaradhatatlan kellékeivé váltak a zenepavilonok mellett a szökőkutak.

[48]

Amikor hószobrok hada ékesítette a régi Városligetet

[2020.12.15. 17:48] Hírek

Krúdy Gyula írja egy helyen, hogy„a hóesés kiszakítja az embereket a valóságos időből”. Ezért is használta fel oly gyakran történetei helyszíneként a havas tájakat, utcaképeket. Krúdy írásaiban gyakran feltűnik a téli Városliget is. Persze nemcsak a Városligethez ezernyi szállal kötődő írónak volt kedvelt témája a téli, behavazott park.

[49]

A tél kezdetén egykoron a korcsolyapályák kivételével téli álomba merült a Liget

[2020.12.08. 17:27] Hírek

Mint minden évben, ezúttal is megérkeztek a ködös reggelek, a didergős, hideg napok. Az őszi levélhullás, a korai sötétedés, majd a beköszöntő tél a Városliget életében fordulópontot jelentett évről évre.

[50]

Kutyavilág a Városligetben: a 18. századi sétáltatástól a későbbi tenyésztésig

[2020.12.07. 10:58] Hírek

A kutyák a kezdetektől szerves részei voltak a Városliget képének, és ez a későbbiekben is így maradt, akár az egyszerű sétáltatásról, akár a kihalófélben lévő magyar fajták megmentéséről volt szó.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra