Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Keresés

Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2011/tavasz
11 találat
[1]

Ügynökök a Múlt-kor történelmi magazinban

[2011.03.04. 15:18] Hírek

Mit tudunk az ügynökök és besúgók hazai történetéről? Tényleg volt-e vesztegzár a Royal szállóban? Milyen szörnyű titkot rejt a 301-es parcella? Magazinunk legújabb, tavaszi számában ezekre a kérdésekre is választ keresünk.

[2]

Hova tűnt III. Pál pápa jobb keze?

[2011.02.07. 14:00] Történelmi Magazin

Velence mindig is különc volt az itáliai városállamok között. A IX. század óta létező Velencei Köztársaság legyőzte Genovát, s így uralma alá hajtotta a Földközi-tengert, távol maradt a Franciaországgal folytatott háborúskodástól, függetleníteni tudta magát a spanyol uralomtól és az onnan kiinduló ellenreformációtól, de még a római pápával szemben is megőrizte függetlenségét, saját vallási hagyományait.

[3]

A kommunizmus Való Világa

[2011.02.07. 13:57] Történelmi Magazin

1963-ban váratlan esemény zavarta meg a Royal mindennapjait. Két alkalmazott a szállodában tartotta meg a lakodalmát, és az ifjú ara testén másnapra gyanús kiütések jelentek meg; az orvos himlőre gyanakodott. A diktatórikus rendszer apparátusa azonnal működésbe lépett. A szállót a hatóságok lezárták, a vendégeknek és a dolgozóknak az épületben kellett maradniuk.

[4]

Háború a konyha frontján

[2011.02.07. 13:46] Történelmi Magazin

A második világháború alatt a család étkeztetése, az élelmiszer beszerzése igen komoly feladatot jelentett az angol nők számára (is). A fejadagként meghatározott porciók, valamint a kuponokra épülő új vásárlási metódus tovább nehezítette ezt a barátságtalan időszakot. A szebbik nem háború okozta megpróbáltatásai. 1941-ben a Mass Observation szociális közvélemény-kutató vállalat élelmezéssel kapcsolatos vizsgálódásai szerint „az egy főre jutó étel beszerzését a magas árak, a romló élelmiszerek, az áruhiány és a kígyózó sorok nehezítik. Az anyaországban élő nők mindennapjait a sorban állás tölti ki”. Az összegzésből az is kitetszik: a nőknél ekkoriban nem a háború volt a fő beszédtéma, hanem inkább az, hogy miből főzzenek teát.

[5]

Egy sosemvolt invázió képei

[2011.02.07. 13:43] Történelmi Magazin

Elsőre talán szokatlannak és meglepőnek tűnnek azok a térképek, amelyeket a LIFE magazin 1942. március 2-i számában tettek közzé: ezen kartográfiai remekek az Egyesült Államok náci inváziójára felkészítve mutatták be, hogy miként juthattak holna el Hitler csapatai az újvilágba.

[6]

Kémek a porfészekben

[2011.02.07. 13:21] Történelmi Magazin

A besúgók, ügynökök, kémek szervezete jószerivel a XIX. század egészében (is) behálózta a magyar történelmet. Hogy csak egy kirívó példát említsünk – mint láthatjuk a Múlt-kor e számában is –, I. Ferenc császár és király saját testvérét, József nádort is figyeltette. Az már kevésbé ismert, hogy a nádornak ugyancsak saját besúgóhálózata volt.

[7]

Mesterkém vagy Háry János?

[2011.02.07. 13:18] Történelmi Magazin

Egy, a kapitalizmusból mélységesen kiábrándult, ám azért eredendően „polgári felfogású” férfiút mutatott be 1957. Október 3-án egy monstre nemzetközi sajtótájékoztatón a kormány tájékoztatási hivatalának elnökhelyettese, Darvasi István. A kádári sajtóhuszár (később, 1968-tól az úgymond kormánylap Magyar Hírlapot útjára indító főszerkesztő) „a szocialista eszme” győzedelmeskedéseként tálalta fel az „egykori kisgazda képviselőt”, az 1955-ben disszidált Szabó Miklóst. Merthogy a Rákosi börtönét is megjárt politikusnak „alig két esztendő” bőven elegendő Volt ahhoz, hogy a nyugattól megcsömörlötté váljon, s belássa: „minden becsületes magyarnak itt a helye, haza kell jönnie, ha nem akar becstelenné válni”. Merthogy, folytatta dörgedelmes bevezetőjét az elnökhelyettes: a magyar emigrációban való érvényesüléshez „fasisztának, szélsőjobboldalinak és gátlástalan hazaárulónak kell lenni”.

[8]

Titkok kamrái

[2011.02.06. 13:03] Történelmi Magazin

2003-ban két ásatási lehetőséget kaptam az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanácstól. Az egyik Alsó-Egyiptomban, Alexandria közelében, a Kom -Truga nevű helyen egy feltáratlan Ptolemaiosz és római kori település volt.

[9]

Miért figyelte meg Ferenc Józsefet?

[2011.02.06. 13:00] Történelmi Magazin

József főhercegnek, Magyarország nádorának (1796–1847) titkos rendőri megfigyelése szoros összefüggésben állt az udvarban, de különösen a bécsi kormányzatban iránta kialakult, s egyre növekvő bizalmatlansággal.

[10]

Hitler szerint a történelem

[2011.02.06. 12:49] Történelmi Magazin

A náci ideológusok nem ritkán a császárok, királyok és hercegek korát használták fel propagandacéljaikra. Csakhogy a Führer közvetlen környezetében sem tudtak mindig megegyezni abban, hogy éppen kit tiszteljenek.

[11]

Angol királyok fura frigyei

[2011.02.06. 12:30] Történelmi Magazin

Ha az angol uralkodók dinasztikus kapcsolatai kerülnek szóba, elsőre VIII. Henrik magánéleti kalandozásai jutnak eszünkbe. Ez azonban csupán a felszín.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra