Múlt-kor.hu

Kegyetlenül megtorolták a rabszolgatartók az amerikai történelem legnagyobb szökési kísérletét

Kegyetlenül megtorolták a rabszolgatartók az amerikai történelem legnagyobb szökési kísérletét

2020. július 1. 12:43 Múlt-kor

Az incidens

Azon az éjjelen – a város fekete lakosaira kiszabott, este 10 órakor kezdődő kijárási tilalom alatt – 63 felnőtt és 14 gyermek lopódzott ki gazdájuk háztartásából, köztük Mary Bell és nyolc gyermeke, valamint Mary és Emily Edmonson négy felnőtt testvérükkel.

A ködös, esős éjszakában a szkúner felhúzta a horgonyt, és erős széllel a háta mögött megindult keletnek a Potomac folyón a tenger felé. A szerencse azonban hamarosan elhagyta a merész szökevényeket.

A szél és a köd hamar elillant, és a hajó lassan úszott lefelé a folyón – bárki, aki esetleg figyelte a folyót, tisztán láthatta. A szökésben lévő rabszolgák feljelentéséért ekkoriban igen busás jutalmakat kínáltak fel, ráadásul büntethető volt az, aki szökevényt látott, de nem értesített róla senkit. A fedélzeten nagy volt a feszültség.

Drayton, Sayres és English feladata az volt, hogy a folyón épségben megtegyék a több, mint 150 kilométert a tengerig, ahol a Chesapeake-öbölben aztán észak felé fordulva újabb hosszú út várt rájuk a szabad államok felé. Lehetőség szerint az egész utat az éj leple alatt kívánták megtenni.

A kedvezőtlen időjárásnál is veszélyesebb volt azonban az árulás réme. Washingtonban éppen egy fekete fogathatjó, bizonyos Judson Diggs – akinek minden oka meglett volna szimpatizálni a szökevényekkel – feljelentette őket.

Diggs az egyik szökevényt szállította a kikötőbe, ahol azonban kiderült, hogy az illető nem tud neki fizetni, azonban megígérte, hogy később megteszi közvetítők révén. Diggs végül úgy döntött, elárulja az egész szökést.

Egy Dodge nevű georgetowni rabszolgatartó reggel hamar észrevette, hogy több rabszolgája megszökött, és Salem nevű gőzhajóján egy 35 fős csoporttal útnak indult a Potomacon felkutatásukra.

A gőzhajó hamar beérte a szkúnert, amely eddigre egy viszonylag rejtett szakaszon lehorgonyzott, hogy megvárja, amíg feltámad a szél. A gőzhajón lévők azonnal a The Pearl fedélzetére léptek, és követelték a rabszolgákat, akik azonban nem adták fel olyan könnyen: harcba bocsátkoztak üldözőikkel.

Végül Drayton, látva a helyzet reménytelenségét, rábeszélte utasait, hogy adják fel magukat. A 77 szökevényt újra láncra verték, a szkúnert pedig a gőzös visszavontatta Washingtonba. A kikötőbe megérkezve Sayres-t, Draytont és Englisht a férfi szökevényekkel együtt állították közszemlére, a felháborodott tömeg nagy örömére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kegyetlenül megtorolták a rabszolgatartók az amerikai történelem legnagyobb szökési kísérletét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra