Múlt-kor.hu

Hogyan lett Laosz a világ legtöbbet bombázott országa?

2019. december 9. 18:31 Múlt-kor

Polgárháború és intervenció

Az amerikaiak aggódva figyelték, ahogy a kommunista Pathet Lao mozgalom egyre nagyobb népszerűségre és befolyásra tesz szert az újonnan független monarchiában (a mozgalom 1950-ben alakult meg a Viet Minh főhadiszállásán).

A szervezet vezetője Szouphannouvong herceg, a „vörös herceg” volt, akinek két féltestvére – Szouvanna Phouma és Boun Oum hercegek – képviselte a semleges, illetve a jobboldali politikát az országban.

Szouvanna Phouma a polgárháború során öt különböző alkalommal lett az ország miniszterelnöke, és mindig igyekezett a Pathet Laót egy kiegyensúlyozott koalíciós kormányba bevonni, ami nemigen bizonyult lehetségesnek.

Még a Szouvanna Phouma által vezetett kormányok idején is előfordultak fegyveres összecsapások a Pathet Lao és a királyi hadsereg között, főként az észak-vietnámi határ mentén.

Az Egyesült Államok – ekkoriban Kennedy elnöksége alatt – nyilvánosan Laosz semlegességének fontosságát hangsúlyozta, azonban igen nagy különbség volt e „semlegesség” elméleti és gyakorlati jelentése között.

A CIA titkos hadserege

A CIA 1960-ban környékezte meg a királyi hadsereg tábornokát, Vang Paót – aki a hmong kisebbség tagja volt – azzal, hogy segítsen nekik a színfalak mögött visszaszorítani a Pathet Laót.

A kínai eredetű hmongok (más néven meók) a többségi laókkal ellentétben az ország hegyvidékein éltek, és történelmük során mindig különálló, a központi hatalomnak be nem hódoló népnek számítottak. A CIA bennük lelt megbízható partnerekre a Pathet Lao mozgalommal és segítőikkel szemben.

Maga Vang Pao korábban a franciák és a japánok ellen is harcolt, így nem volt híján a tapasztalatnak a gerilla-hadviselésben. A Momentum-hadművelet névre keresztelt program keretében a CIA elkezdte fegyverekkel ellátni és kiképezni a hmongokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hogyan lett Laosz a világ legtöbbet bombázott országa?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra