Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét jóslat, amely valóra vált

2015. május 29. 08:35

A legtöbb valóra vált jóslatot nem jövendőmondók, hanem élénk fantáziával megáldott gondolkodók „látták előre”. A világ legnagyobb hajójának pusztulását egy regény, a mobiltelefonokat egy fantáziadús cikkíró, a táblagépet egy film, a Kennedy-gyilkosságot a Fehér Ház „nem hivatalos” jósa, a hitelkártyákat egy utópisztikus mű, a nagy londoni tűzvészt pedig egy homályos jóslat jövendölte meg.

<

A Titanic pusztulása

A Titanic számos irodalmi művet inspirált már röviddel elsüllyedése után, a kritikusok által elismert költőktől a túlélők bestselleres elbeszéléséig. Figyelemre méltó azonban, hogy a Titanicról készült első írás 14 évvel a katasztrófa előtt született. 1898-ban egy amerikai regényíró és egykori tengerész, Morgan Robertson megírta Hiábavalóság című művét (későbbi címe: A Titán pusztulása), amely egy képzeletbeli óceánjáró tengeri kalandjairól szól. Aki kicsit is ismeri a Titanic tragédiáját, bizonyosan felismeri a hasonlóságot a híres hajó története és Robertson fiktív regénye között. A mű kezdő sorai így szólnak: „A legnagyobb ember alkotta munka volt. Az építésében és a működtetésében minden tudomány közreműködött, a kereskedelemtől a művészetekig.”

Ahogy Robertson története folytatódik, úgy szaporodnak a baljós párhuzamok. A Titanichoz hasonlóan a Titánt is elsüllyeszthetetlennek tartják. Csakúgy, mint a valóságban, a Titánnak sincs elegendő, valamennyi utas befogadására alkalmas mentőcsónakja, majd az Atlanti-óceán északi részén egy sötét áprilisi napon jéghegynek ütközve a tenger fenekére süllyed. A két történet helyenként persze eltér, például a Titán 13 túlélőjével szemben a Titanic esetében 710-en menekülnek meg. A Titanic katasztrófáját övező érdeklődést kihasználva Robertson kiadója természetesen 1912-ben újranyomta a könyvet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét jóslat, amely valóra vált

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra