Múlt-kor.hu

Hat sorsfordító családi viszály a történelemből

2018. január 9. 14:08

„Ez itt Texas, ahol egy férfi megvédheti otthonának becsületét.”

A texasi Boyce és a Sneed családok konfliktusa 1911-ben kezdődött, amikor John Beal Sneed felesége, Lena bejelentette férjének, hogy el fogja őt hagyni egy másik férfiért, egy bizonyos Al Boycért. Beal erre egy szanatóriumba záratta feleségét, akit azonban hamarosan a Boyce fiú megszöktetett és együtt Kanadába menekültek.

Az északi országban azonban hamarosan letartóztatták őket és Lenát visszaküldték férjéhez. Időközben Al édesapja, Albert Boyce – aki egy hatalmas farm korábbi igazgatója volt – elintézte, hogy ejtsék az emberrablás vádját fiával szemben. Erre 1912 januárjában Beal lelőtte az idősebbik Boyce-t egy szálloda előcsarnokában. A nagy sajtónyilvánosság előtt zajló tárgyaláson először nem született ítélet, miután az esküdtek nem tudtak megegyezni Beal bűnös vagy ártatlan mivoltában.

Márciusban aztán Beal apját is agyonlőtték. Bár a tettesek személyazonossága nem derült ki, Beal természetesen a Boyce család tagjaira gyanakodott és ezért szeptemberben egy templom udvarán agyonlőtte a feleségét elcsábító Al-t. Mai szemmel talán hihetetlennek tűnhet, de Bealt ezt követően mindkét gyilkosság ügyében felmentették. Ahogy az egyik esküdt fogalmazott a tárgyalást követően: „Ez itt Texas, ahol egy férfi megvédheti otthonának becsületét.”

1922-ben aztán mégis két év börtönre ítélték Bealt – az egyik esküdt megvesztegetése miatt a gyilkossági tárgyalások idején. Miután kiszabadult lelőtt egy férfit, aki korábban megölte a vejét. Bealt ezügyben is felmentette a bíróság. A meglőtt férfi túlélte az esetet és később sikertelenül próbálta meggyilkolni Bealt. Érdekesség, hogy Beal és Lena Sneed egészen a férfi 1960-as haláláig házasok maradtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat sorsfordító családi viszály a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra