Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Háború, spanyolnátha, leleplezett viszony – sok fordulatot hozott Franklin Roosevelt életébe az 1918-as év

2021. április 28. 15:21 Múlt-kor

<

Dorbézolástól a lebukásig

Roosevelt európai körútja alatt gyakorlatilag egy percig sem pihent. Előfordult, hogy reggel hattól egészen éjfélig dolgozott. Elképesztő munkatempója már csak azért is hathatott különlegesnek a kortársak szemében, mivel a politikus az éjszakáit gyakorta kocsmák látogatásával töltötte. Ehhez kiváló partnerre lelt barátjában, egyben segítőjében, a „rosszéletű” Livingston „Livy” Davisben, akit Roosevelt mindenféle fedőtevékenység ellenére valójában ivócimboraként vitt magával az útra.

Azt természetesen még az egészen elképesztő állóképességgel megáldott politikus sem bírta volna, ha az utazás minden napján lerészegednek, de Davis naplóbejegyzéseiből tudjuk, hogy az urak korántsem vetették meg az éjszakázást. Londonban egy alkalommal csak hajnali fél ötre, meglehetősen illuminált állapotban tértek vissza szállásukra, a skóciai hadihajók megtekintése után pedig jófajta skót whisky társaságában, dalolászva töltötték az éjszakát.

Az eszeveszett munkatempónak köszönhetően Rooseveltnek a túra vége felé azonban már közel 39 fokos láza volt. 1918 szeptemberében a világ akkori legnagyobb hajója, az SS Leviathan fedélzetén tért vissza hazájába.

A hajóorvos megállapította, hogy a politikusnak kétoldali tüdőgyulladása van, és az influenza tüneteit is felfedezni vélte. Ez már csak azért is aggasztó lehetett, mivel ekkoriban már szedte áldozatait a később csak spanyolnátha néven ismert, több tíz millió ember halálát okozó világméretű járvány, amely a legtöbb fertőző betegséggel ellentétben – erős immunrendszerük túlzott reakciója miatt – elsősorban a fiatal, életerős felnőtteket érintette.

Amint a hajó szeptember 19-én kikötött New Yorkban, Roosevelt felesége (aki egyébként távoli rokona volt), valamint édesanyja egy jó nevű orvos társaságában azonnal ott termett. A beteg férfit a család New York-i villájába szállították, ahol hamarosan fény derült Roosevelt végzetes hibájára. Miközben ugyanis felesége kipakolta bőrtáskáját, a férfi borotválkozókészlete, valamint gyógyszerei és ruhái mellett egy bársonyszalaggal összekötött levélkupacot is talált: Franklin a bőröndjében felejtette szeretője, egy bizonyos Lucy Mercer szerelmes leveleit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Háború, spanyolnátha, leleplezett viszony – sok fordulatot hozott Franklin Roosevelt életébe az 1918-as év

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra