Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Háború, spanyolnátha, leleplezett viszony – sok fordulatot hozott Franklin Roosevelt életébe az 1918-as év

2021. április 28. 15:21 Múlt-kor

<

Amikor az elnök lánya szervezi a légyottokat

Az azelőtt ruhaboltban dolgozó 22 éves Lucy Mercer 1914-ben Eleanor Roosevelt társasági titkáraként került a Roosevelt család közelébe. Lucy visszaemlékezéséből tudjuk, nem egyszer képzelte saját magát a feleség helyébe, ami egy idő után már csak azért sem okozhatott számára túlzott nehézséget, mivel viszonyt kezdett a ház urával. A történészek szerint Lucy és Franklin kapcsolata 1916-ben kezdődött. A találkozásokat 1917-től kezdve nagyban megkönnyítette, hogy Lucy szeretője beosztottjaként kezdett dolgozni.

Amikor Eleanor azon a bizonyos őszi napon felbontotta az első levelet, úgy érezte, megnyílik alatta a föld. A férfinek ezután felajánlotta, hogy akár el is válhat tőle, de Franklin végül – nem függetlenül édesanyja figyelmeztetésétől, aki úgy gondolta, a válás véget vethetne fia politikai karrierjének – szakított szeretőjével, és Eleanorral maradt. A házaspár viszonya azonban ezután már sohasem volt a régi. Kapcsolatuk, ahogyan egyik fiuk, James jellemezte, innentől kezdve nem volt más, mint egy „fegyveres tűzszünet”.

Bár Lucy azzal nyugtatta magát, hogy jó katolikusként úgysem mehetett volna hozzá egy elvált férfihoz, valójában megviselte, hogy Roosevelt végül nem vált el feleségétől. A kapcsolat lezárása után Mercer az 56 éves, öt gyermeket nevelő özvegyemberhez, Winthrop Rutherfurdhoz ment feleségül. Miután azonban Rutherfurd 1944-ben meghalt, Franklin és Lucy kapcsolata újraéledt, de olyan intenzitással, hogy a férfi külön telefonvonalat építtetett ki Mercer házához.

A Fehér Ház magánlakosztályaiban és kocsik hátsó ülésein megejtett találkozók szervezője nem volt más, mint az egyetlen Roosevelt-lány, Anna, akire édesanyja meg is haragudott, amikor megtudta, hogy vállalta az apja és szeretője közötti közvetítői szerepkört. A kapcsolat ekkoriban persze már messze nem volt olyan heves és lángoló, mint egykoron.

A love story végül 1945. április 12-én, Roosevelt halálával ért véget, amely után Lucy így vallott érzéseiről: „A világ elveszítette az egyik legnagyobb embert, aki valaha élt – számomra a legnagyobbat.” Lucy végül csak három évvel élte túl szeretőjét.

A történet talán legmeglepőbb hozadéka, hogy Roosevelt számára a Mercer-románc pozitív hatású, imázsépítő tényezővé vált. Allida Black történészprofesszor szerint azért, mert a kapcsolatra csak Roosevelt halála után derült fény, ám addigra az elnök személyét már olyan mértékű tisztelet övezte a sikeresen megvívott második világháború miatt, amely minden, a jellemével vagy magánéletével kapcsolatos felvetést, kérdést és kétkedést eleve kizárt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Háború, spanyolnátha, leleplezett viszony – sok fordulatot hozott Franklin Roosevelt életébe az 1918-as év

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra