Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Fájdalmas és gusztustalan praktikákkal próbálkoztak a történelmi gyógyítók

Fájdalmas és gusztustalan praktikákkal próbálkoztak a történelmi gyógyítók

2024. február 21. 14:20 Múlt-kor

<

Tetvek a péniszben

Az angolszász kori Angliából mindössze néhány, orvosságokkal foglalkozó munka maradt ránk. Az egyik ezek közül az óangol nyelven, a késő 10. vagy a korai 11. században írt, egyes helyeken óír és latin szavakkal és mondatokkal színesített Lacnunga, amely szintén nem nélkülözi a szokatlan gyógymódok felsorolását. Egy nő hirtelen történő megnémulása esetén például javasolta, hogy daráljunk le borsmentát, csomagoljuk be egy gyapjúszövetbe, majd helyezzük a nő alá, aki ettől hamarosan jobban lesz.

Aranyér esetén a Lacnunga azt tanácsolta, hogy vegyünk 3-4 gyökeret, süssük meg forró parázson, majd vegyünk le egyet, zúzzuk össze, tegyük oda a fenekünkhöz amilyen forrón csak bírjuk, majd ha lehűlt, tegyünk a helyére másikat. Ezt hagyjuk ott egy-két napig.

Láz esetén amellett, hogy vérehulló fecskefű sörbe történő belemorzsolását javasolta a gyógymódgyűjtemény, az érintettnek a következőt kellett a karjára írnia: + T + ωA. Fogfájás esetén meglehetősen kétségbeesettek lehettek az angolszászok, mivel azt javasolták – Jézushoz hasonlóan, aki a szöveg szerint Péter fogfájása esetén cselekedett így (valójában ilyesmit nem ír a Biblia) –, kérjük az Atya, (a Fiú), a Szentlélek, a föld, a menny, az angyalok húsz kara, a hatvan próféta, a 12 apostol, a 4 evangélista, valamint az összes szent segítségét.

Nem kizárt persze, hogy ez többet használt, vagy legalábbis nem rejtette magában súlyosabb megbetegedés veszélyét, mint az egyiptomiak fogfájás ellen használt módszere, akik egy döglött egeret tettek a szájukba.

Az elsősorban sebészként ismert, 15-16. században élt Hieronymus Brunschwig orvosi könyve, a John Hollybush fordításának köszönhetően I. Erzsébet Angliájában A most excellent and perfecte homish apothecarye or homely physik booke, for all the grefes and diseases of the bodye címen megismert és használt munkája hajhullásra égetett galambürülék használatát javasolta, náthára egy darabka fehérrépa orrba történő feldugását, vizeletürítési problémákra három nagy tetű belehelyezését a péniszbe.

A Svájcban élt doktor nem szerette volna, ha a tuberkulózisban szenvedő betegek túlzottan optimisták lennének kilátásaikat illetően, ezért amellett, hogy közölte, nincs esélyük a felépülésre, a fájdalmak enyhítésére korabeli morfiumként többek között csigák házukkal történő elfogyasztását ajánlotta. Úgy vélte, fülzúgásra a legjobb orvosság, ha a beteg a fülébe kenderolajat önt, majd elkezd ugrálni azon a lábán, amelyik oldali füle cseng, asztma esetén pedig a legtöbb, amit az ember tehet, hogy elfogyasztja egy róka tüdejét, miután borba áztatott gyógyfüvekkel és édesgyökérrel átmosta azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fájdalmas és gusztustalan praktikákkal próbálkoztak a történelmi gyógyítók

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra