Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Fájdalmas és gusztustalan praktikákkal próbálkoztak a történelmi gyógyítók

Fájdalmas és gusztustalan praktikákkal próbálkoztak a történelmi gyógyítók

2024. február 21. 14:20 Múlt-kor

<

Porrá zúzott koponyák

II. Károly angol király egészsége megőrzése érdekében rendszeresen szedte a „Királycseppeket”. Ennek elkészítése nem is volt bonyolult, mindössze egy emberi koponya kellett hozzá, amelyet porrá zúzva és alkohollal összekeverve már kész is volt az oldat, amelyet egyszerűen csak meg kellett inni.

Amikor 1685-ben a király a halálos ágyán feküdt, orvosai kétségbeesetten itatták az uralkodót ezzel a szerrel – mindhiába. A koponyát emellett más célra is használhatták: a rajta termesztett mohának (nem, nem elírás) vérzéscsillapító hatást tulajdonítottak.

És ha már a koponyáknál tartunk. A legkorábbi, régészeti bizonyítékokkal is alátámasztható sebészeti beavatkozás, a koponyalékelés (trepanáció) technikáját a prehisztorikus idők óta orvosi és rituális célból számos civilizáció alkalmazta. A legkorábbi ismert bizonyítékok Kr. e. 6500-ból, a mai Franciaország területéről származnak. Az ókorban az egyiptomi, kínai, indiai, római és görög orvosok számára a csontlékelés már szinte természetes, rutinműtét lett.

A korabeli orvosok úgy gondolták, hogy az operáció elűzi a migrént, gyógyírt nyújt az epilepsziára és megszünteti a daganatokat. A beavatkozás sokszor életmentő célú volt, számos esetben sebesülés és az azt követő koponyaűri vérzés miatt végezték el. A sebészi trepanáció során eltávolítottak egy csontdarabot, megnyitva ezzel a koponyaüreget. A lékelés megakadályozta, hogy a fokozódó koponyaűri nyomás miatt beékelődjön a nyúltagy, ahol a legfontosabb életfunkciókat szabályozó központok vannak.

A múmiamaradványok és a koponya orvosi célú felhasználása mellett egyéb emberi „csatolmányt” is hasznosítottak orvosságként a közép- és kora újkorban. A koponyán termesztett moha (nem, nem elírás) vérzéscsillapító hatása mellett úgy vélték, hogy az emberi haj porrá összezúzva gyógyszerként szolgálhat a sárgaság ellen.

Jóval bizarrabb „megoldást” találták az időskori szürkehályog kezelésére. Ehhez szárított emberi ürüléket kellett porrá őrölni, majd azt belefújni a beteg szemébe. Fogfájásra, fogszuvasodásra gyakran javasolták egy olyan nyaklánc viselését, amelyen egy elhunyt foga lóg, vagy éppen azt, hogy egy halott fogát érintse a beteg a saját, fájó fogához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fájdalmas és gusztustalan praktikákkal próbálkoztak a történelmi gyógyítók

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra