Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Erósz játszmái – házasélet és szexualitás az ókori Görögországban

2015. november 9. 08:18

Menyasszonyszöktetés Spártában

Spártában a nők sokkal szabadabban élhettek, mint a többi görög városállamban. A lányok ugyanolyan nevelésben részesültek, mint a fiúk: a különböző atlétikai számok (birkózás, futás stb.) gyakorlása mellett az éneklés és a tánc fortélyait is elsajátították. Általában meztelenül gyakorlatoztak, és a hétköznapok során is kihívóbban öltözködtek, mint az athéni nők.

A férfiak, akik már gyerekkoruktól katonai barakkokban laktak, 20 éves koruk körül házasodtak, ezután azonban még 10 évet kellett várniuk, hogy elhagyhassák a laktanyát, és feleségükkel élhessenek. A házasság a menyasszony megszöktetésével kezdődött, a nászéjszaka elhálása után azonban a férjnek éjszakánként a legnagyobb titokban kellett elhagynia a laktanyát, ha a hosszú átmeneti időszak alatt ismét látni akarta feleségét. Az indoklás szerint a szigorú korlátozásra azért volt szükség, mivel így a katonák gyakorolhatták az önmegtartóztatás erényét, és nemi vágyuk is fokozódott, ami erős és egészséges utódok nemzéséhez segítette őket. Amennyiben egy felettese rajtakapta a szabályszegő férfit a romantikus kiruccanáson, példásan megbüntethette.

A korabeli görögök úgy tartották, hogy a nőknek a férfiaknál jóval nagyobb a szexuális étvágyuk, ezért nehezen tudnak uralkodni az ösztöneiken. Ezzel magyarázták, hogy bár az asszonyok a külvilágtól hermetikusan elzárva éltek, gyakran követtek el házasságtörést. A férj pedig nehezen tolerálta felszarvazását. Az athéni törvények lehetővé tették, hogy a megcsalt férfi büntetlenül megölje felesége szeretőjét, a hűtlen asszony pedig nem vehetett részt vallási ünnepeken, nem szépítkezhetett, és azt is megtiltották neki, hogy templomba járjon.

A férj bármikor elválhatott feleségétől, és lehetősége volt egy másik férfinak felajánlani az asszonyt, annak beleegyezése nélkül. A nők ebben a tekintetben is hátrányosabb helyzetben voltak a férfiaknál, ugyanis csak egy rokon közvetítésével – rossz bánásmódra hivatkozhatva – kezdeményezhették a válást, a gyerekek pedig minden esetben apai gyámság alatt maradtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Erósz játszmái – házasélet és szexualitás az ókori Görögországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra