Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Kiállítás és koncert is lesz március 5-én, a Néprajzi Múzeum napján

Kiállítás és koncert is lesz március 5-én, a Néprajzi Múzeum napján

2024. február 29. 15:35 MTI

Március 5-én tartják a Néprajzi Múzeum napját, melynek részeként az érdeklődők ingyenesen betekinthetnek a múzeumi munka kulisszatitkaiba, valamint egy kalotaszegi falu életét bemutató időszaki tárlat is nyílik.

<

A hagyomány szerint az intézmény minden évben március 5-én ünnepli a múzeum napját. Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának igazgatóőrévé.

Így lett ez a nap a Néprajzi Múzeum születésének is a napja. Az elsőként leltárba vett két és félezer tárgy Xántus János Kelet-Ázsiai expedíciójából származik.

Ez alapozta meg a múzeum nemzetközi gyűjteményét – idézi fel a Néprajzi Múzeum szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye.

Mint hozzáteszik, a 152. évforduló alkalmából ingyenesen megtekinthetők a Néprajzi Múzeum raktárai és Gyűjteményi Központja, végigjárható a műtárgyérkeztetés útvonala, megismerhetők a restaurálási folyamatok és a múzeum létfontosságú munkálatai, bejárható a múzeum épülete egy rendhagyó vezetésen, valamint koncertet ad a helyszínen az Üsztürü zenekar is.

A közleményben kiemelik, hogy szintén március 5-én nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 címmel, amely egy kalotaszegi falu életét mutatja be az ezredfordulón.

A kiállítás elsősorban a hétköznapi életre, a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra, az egyén és közösség viszonyára, a közösségi normákra és szabályokra fókuszál.

De nem a falubeli élet teljességének bemutatására törekszik.

A tárlat célja, hogy a figyelmet a néprajzi terepfotó kevéssé ismert értékeire és összetett jelentéseire, többrétegű értelmezési lehetőségeire fordítsa, kiemelve ezzel a képeket a dokumentációs terepfotók illusztrációs szerepéből – olvasható az összegzésben.

Bővebb információk a programokról a www.neprajz.hu weboldalon találhatók – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás és koncert is lesz március 5-én, a Néprajzi Múzeum napján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra