Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Elhunyt Csíky András Kossuth- és Jászai Mari-díjas erdélyi magyar színész

Elhunyt Csíky András Kossuth- és Jászai Mari-díjas erdélyi magyar színész

2024. január 15. 11:20 MTI

Január 13-án, szombaton, életének 94. évében elhunyt Csíky András Kossuth- és Jászai Mari-díjas, UNITER-életműdíjas színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja – közölte honlapján az erdélyi teátrum.

<

Csíky András 1930. augusztus 25-én született Székelyudvarhelyen. Szakmai tanulmányait a kolozsvári Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végezte 1949 és 1953 között.

Alapító tagja és vezetője volt a Nagybányai Állami Színház magyar tagozatának, majd a társulat Szatmárnémetibe költözése után a Szatmári Állami Magyar Színháznak (később Északi Színház) volt tagja, 1960 és 1969 között igazgatója. 1977-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, örökös tagja volt, később a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is örökös tagjává avatta.

Csíky András a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színészegyénisége volt. Emlékezetes alakításai között megtalálható az egyetemes drámairodalom nagy szerepeinek egész sora. A nevéhez fűződik például John Osborne Dühöngő ifjúságának első romániai bemutatója, amelyben Jimmy Porter szerepét játszotta.

Az 1990-es rendszerváltás után a kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója, majd éveken át a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének tanára volt.

Jelentős alakításait román és magyar filmekben egyaránt láthatjuk, többek között a Liviu Ciulei rendezte Akasztottak erdeje című kétrészes filmeposzban, amely az 1965-ös cannes-i filmfesztiválon az egyik legjobb alkotásnak bizonyult. A kétezres évek második felétől kezdődően fokozatosan visszavonult, 2008 óta nem vállalt fellépéseket.

2001-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. 2020-ban neki ítélték a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját és a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat, valamint a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díjjal tüntette ki.

2021-ben Kossuth-díjat kapott „Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az erdélyi magyar színházművészetben művészként és tanárként betöltött jelentős szerepe, valamint a magyar, illetve a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott megrendítő alakításai elismeréseként”.

Csíky Andrást a Kolozsvári Állami Magyar Színház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek – írták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt Csíky András Kossuth- és Jászai Mari-díjas erdélyi magyar színész

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra