Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A magyar lótenyésztés aranykora elevenedik meg Fenékpusztán

A magyar lótenyésztés aranykora elevenedik meg Fenékpusztán

2023. december 17. 16:05 Múlt-kor

 A Festeticsek fenékpusztai ménesbirtoka a 19. században a magyar lótenyésztés és a magyar lovassport egyik legjelentősebb központjának számított. Hosszú kálváriája után az egykoron nemzetközi hírű birtok komplex szabadidő-központként újult most meg, amikor december 17-én átadták a Fenékpuszta Majorság fejlesztésének első két ütemét.

<

A Balaton délnyugati szegletében fekvő Fenékpuszta Keszthely városával együtt 1739-ben került a dúsgazdag, Festetics család tulajdonába. Festetics Kristóf kezdett itt bele majorság létrehozásába. A főúri dinasztia már a 18. század végén ménesbirtokot létesített Fenékpusztán.

A magyar mezőgazdaság és a magyar kultúra fejlesztése iránt messzemenően elkötelezett arisztokrata család persze nem csak az itteni ménesre lehetett büszke. A régióban számos mezőgazdasági üzemet is fenntartottak: gulyatenyészetet, electoral negretti juhászatot, simmenthali tehenészetet és mangalicatenyészetet is.

A fenékpusztai ménes fénykora a 19. század második felében köszöntött be. A család tulajdonában álló birtokokat Festetics I. Tasziló gróf kezdte intenzíven fejleszteni az 1800-as évek közepén. Munkáját halála után unokaöccse, II. Tasziló folytatta, sőt, teljesítette be. Tasziló gróf az 1880-as évtizedben alakíttatta át a család keszthelyi kastélyát, amely ekkor nyerte el ma ismert formáját.

A gróf igazi reneszánsz ember volt: nagybirtokos, a Felsőház tagja, kulturális mecénásként a Balatoni Múzeum alapítója, műgyűjtő és nem utolsó sorban lótenyésztő is. A gróf 1911-ben Ferenc József császár és királytól hercegi címet kapott. Illusztris közéleti személyisége mellett Tasziló romantikus alkat is volt: Mary Victoria Hamilton skót hercegnőt vette feleségül, aki elvált asszony volt, így a szerelemből szövődő frigy a korszak egyik jelentős botrányának is számított.

Festetics Tasziló vagyona, rangja, tehetsége és házassága révén rendelkezett mindazzal az anyagi és informális tőkével, amely legnagyobb szenvedélyéhez, a lovas versenysporthoz és a lótenyésztéshez elengedhetetlenül szükséges volt. A Keszthely-környéki – és így természetesen a fenékpusztai – Festetics-birtokok nemzetközi ismertségét jól mutatja, hogy a tulajdonos vendégeként olyan illusztris személyiségek is ellátogattak ide, mint Ferenc Ferdinánd trónörökös vagy Edward walesi herceg, aki később VII. Edward néven brit király lett.

A kiemelt nemzetközi figyelem persze nem a véletlennek volt köszönhető: a Festeticsek fenékpusztai komplexuma volt a 19. és 20. századi Magyarország kevés olyan ménesbirtokainak egyike, amely világszínvonalú munkát végzett. A Festeticsek Angliábol hozattak lovakat és zsokékat, a magyar versenyistálló pedig kitűnően szerepelt a bécsi, berlini és hamburgi derbiken.

Az első világháború után a legitimista meggyőződésű Festetics család kiszorult a magyar politikai életből, birtokaikat pedig 1945-öt követően felosztották, majd államosították. A fenékpusztai birtokon a kommunisták termelőszövetkezetet hoztak létre, amelyet a rendszerváltás után vásárolt meg a Helikon Kastélymúzeum. Mivel akkoriban az egykori ménesbirtok hasznosításáról nem született érdemi döntést, a komplexum épületeinek állaga gyorsan romlásnak indult.

A birtok rekonstrukciójáról 2020-ban született döntés, a fejlesztés első két ütemét adták most át december 17-én. A felújítás a Széchényi 2020 program keretében összesen mintegy hárommilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. Az így új életre kelt Fenékpuszta Majorság elnevezésű pihenő- és szabadidő-komplexum interaktív kiállításokkal és közösségi terekkel várja a látogatókat, akik kitűnő piknikezési lehetőséget is találhatnak a birtokon. A Majorságban található kiállításokon a Festeticsek mindennapjaival, valamint a lótenyésztés és a lovassport itteni történetével ismerkedhetnek meg a látogatók. A birtokon 12 ló elhelyezésére alkalmas istállót alakítottak ki, maguk az állatok majd a későbbiekben költöznek vissza Fenékpusztára.

A vasárnapi átadó ünnepségen Lázár János építésért és közlekedésért felelős miniszter elmondta: „A magyar kormány nevében elsőként gratulálok a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram lezárásához, egyúttal köszönöm minden közreműködő munkáját, amely lehetővé tette csak ebben az évben, hogy közel 1,5 millió ember látogathassa meg ezeket az épített örökségeket. A magyar turisztikai térképen Keszthely és térsége különleges helyet foglal el, hiszen Hévízzel, Sármellékkel és a Kis-Balatonnal együtt a Balaton turisztikai tartalékának tekinthető. Ehhez kapcsolódóan az én feladatom a 76-os autóútnak autópályává alakítása, Zalaegerszeg és az M7 összekötése, ami Magyarország egyik legnagyobb közlekedési beruházása lehet. Az a célunk, hogy ez a beruházás elinduljon 2024-ben 400 milliárd forint értékben.”

Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója pedig hangsúlyozta, hogy „a Festetics-örökség nem lehet teljes a Fenékpusztai Majorság nélkül. A most átadott fejlesztéssel egy komplex turisztikai szolgáltatásokat nyújtó főúri szabadidő és pihenőpark jött létre, ami jelentősen fokozhatja majd a Majorság, így a térség turisztikai vonzerejét.” (x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A magyar lótenyésztés aranykora elevenedik meg Fenékpusztán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra