Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Újra régi fényében ragyoghat az erdélyi Bánffy-kastély

Újra régi fényében ragyoghat az erdélyi Bánffy-kastély

2023. november 24. 15:05 MTI

Átadták csütörtökön az Európai Unió és a Kolozs megyei közgyűlés támogatásával restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton. A Kolozsvártól 25 kilométerre található műemlék épület kulturális központként fog működni és a turisztikai körforgásba is bevonják.

<

Az ingatlant több mint öt év alatt sikerült restaurálni, a külső homlokzatok és belső terek mellett a kastélyparkot is helyreállították, rendezték.

Az ünnepségen Alin Tise, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke a kastély hányattatott sorsára emlékeztetett. Elmondta: államosítása után előbb gyermekotthon, majd lerakat volt benne. Hangsúlyozta: a megyei közgyűlés fontosnak tartotta a megmentését, 2016-ban benyújtotta az uniós pályázatot a felújítására.

A restaurálási munkálatokhoz Kolozs megye minden lakosa hozzájárult, mivel részben a megyei büdzséből finanszírozták, és a nagyközönséget fogja szolgálni – mondta Tise. A felújított épületre Andrei kolozsvári ortodox érsek-metropolita mondott áldást, a meghívottak között a római katolikus és református egyház képviselője is jelen volt.

Patrióta

Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: az átadási ünnepség „történelmi pillanat, valódi mérföldkő” a Kolozs megyei magyar épített örökség megmentése szempontjából. Mint mondta, igazi „drágakövet” adnak vissza a közönségnek, felújítása a helyi közösség szempontjából is fontos, hiszen munkahelyeket is teremt.

A tervezési és restaurálási munkálatokat összefogó Guttmann Szabolcs műépítész elmondta: a válaszúti Bánffy-kastély azon kevés erdélyi nemesi rezidenciák egyike, melynek teljes belső burkolata megmaradt, ez adja a fő értékét.

Rámutatott: Erdélyben többnyire csak templomok őrizték meg eredeti berendezésüket, a kastélyoké 99 százalékban elveszett. Felér a csodával, hogy a Bánffy-kastély értékes faburkolata nem lett felgyújtva, eltüzelve, a párizsi világkiállításon díjazott egyedi cserépkályhák is megmaradtak.

Kitért arra, hogy a kastély udvarát, parkját is helyreállították, ami szintén nem gyakori Erdélyben. „Kolozs megyében először avathatunk fel igazi műemlékegyüttest” – fogalmazott beszédében a műépítész.

Guttmann Szabolcs a közmédiának elmondta: a munka mögött népes szakértőcsapat áll, és minél több olyan területe van egy munkálatnak, mely plusz szakértelmet igényel, annál nehezebb az összehangolás. A falakat borító faburkolatot például egyenként kellett leszedni, hogy megtörténhessen a falrestaurálás, majd ismét visszaszerelni.

„Az a csoda, hogy egy ilyen értékes enteriőr mai napig olyan állapotban maradt fenn, hogy lehetett restaurálni” – mondta, mivel Kelet-Európában ritka, hogy civil épületben a padlótól a mennyezetig megmaradjon a berendezés, meg lehessen mutatni a jövő generációknak.

Tulogdy László építész az MTI-nek elmondta: a legnagyobb kihívás a restaurálási folyamat részleteinek összeegyeztetése volt, és annak elérése, hogy az összhatás egységes legyen. Mivel a kastély lakóépület volt, meg akarták tartani a hangulatát, minőségi bútorokkal rendezik be – tette hozzá. Nagy nyereségnek nevezte, hogy a pincét is sikerült megmenteni rendezvénytérnek.

Mint mondta, a farestaurálási munkálatokat Rostás Árpád és Balla Csaba farestaurátorok végezték. A szakértői csapatnak a többi között Kolozsi Tibor kőrestaurátor és Weisz Attila művészettörténész is tagja volt.

A válaszúti kastély az egyik legfontosabb erdélyi nemesi família, a Bánffy család nyári rezidenciája volt. A 19. század második felében nyerte el jelenlegi formáját, legnagyobb értékét az épen megőrzött belső burkolatok képezik.

A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlő fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait ábrázoló domborművek láthatók

Felújítására 2017-ben nyert csaknem 20 millió lejes (1,5 milliárd forint) uniós támogatást a Kolozs megyei önkormányzat, mely az összeget saját költségvetéséből egészítette ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra régi fényében ragyoghat az erdélyi Bánffy-kastély

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra