Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Három múmiát szolgáltatott vissza Svájc Bolíviának

Három múmiát szolgáltatott vissza Svájc Bolíviának

2023. november 22. 17:14

Az átadási ünnepségen Carine Ayélé Durand, a genfi Néprajzi Múzeum (MEG) igazgatója hangsúlyozta, a város „fontos etikai gesztust tesz azzal, hogy az emberi maradványokat visszaszolgáltatja jogos tulajdonosaiknak, mint ahogyan 2014-ben ezt már megtette az aotearoai (új-zélandi) maori nép kérésére”.

<

Példamutató gesztus

„Genfnek, a béke és párbeszéd városának, nemzetközi szervezetek székhelyének példát kell mutatnia” – mondta Sami Kanaan, a városvezetés egyik tagja, amikor átadta a prekolumbán múmiákat tartalmazó ládákat Sabina Orellana Cruz bolíviai kulturális és dekolonializációs miniszternek.

Az etika jegyében nem mutatták meg az átadáson a három múmiát, két felnőttet és egy gyermeket.

Az újságírók csak három ládát láttak, amelyben három emberi test volt guggoló helyzetben, növényi szálakból font bundában.

A genfi Néprajzi Múzeum az elmúlt években vállalta, hogy megkönnyíti az emberi maradványok, temetkezési és rituális tárgyak feltétel nélküli visszaszolgáltatását jogos tulajdonosaiknak.

Többé nem állítanak ki emberi maradványokat

A múzeum 2022-ben döntött úgy, hogy nem állít ki emberi maradványokat, legfeljebb az érintett állam vagy közösség beleegyezésével.

A bolíviai hatóságok 2022 decemberében kérték a múmiák visszaszolgáltatását, miután a múzeum tájékoztatta őket, hogy a gyűjteményében vannak.

A múzeum szerint a három holttest a prekolumbián, azaz a spanyol hódítás előtt a Titicaca-tó közelében fekvő Bolíviai-magasföldön honos temetkezési szokások jegyeit viseli magán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Három múmiát szolgáltatott vissza Svájc Bolíviának

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra