Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Kiállítással emlékezik az Olimpiai és Sportmúzeum a húsz éve elhunyt Papp Lacira

Kiállítással emlékezik az Olimpiai és Sportmúzeum a húsz éve elhunyt Papp Lacira

2023. november 6. 11:21 MTI

Időszaki kiállítás nyílt a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban a 20 évvel ezelőtt, 2003 októberében elhunyt háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László emlékére.

<

Az új generációk is megismerhetik a legendát

A megnyitón Szabó Lajos, a múzeum igazgatója kiemelte: a családdal közösen úgy gondolták, a kiállítással egyrészt azoknak a kortársaknak elevenítik fel a kiváló ökölvívó pályafutását, akik még látták élőben bokszolni, másrészt az is céljuk, hogy megismertessék Papp Lászlót, az embert azokkal, akik nem ismerhették.

Felidézte, hogy a kitűnő sportoló nagyon mélyről indulva, sokat küzdve jutott el a világ tetejére, majd edzőként is egy kiváló generációt, köztük olimpiai bajnokokat nevelt.

Emlékeztetett: a politika elvette tőle a lehetőséget, hogy a profi világbajnoki címért is ringbe szálljon, ennek ellenére végig magyar tudott maradni, és az 1956-os melbourne-i olimpia után meg sem fordult a fejében, hogy elhagyja a hazáját.

A kiállítás 11 tablón mutatja be Papp László versenyzői és edzői pályafutását, láthatók érmeinek másolatai, kitüntetései, valamint a bajnoki övei, köztük az az öv, amelyet halála után adományozott a Boksz Világszövetség (WBC) „a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának”.

Ezen kívül megtekinthetők Papp László legfontosabb mérkőzéseinek tévéfelvételei, továbbá a Nehéz kesztyűk című film, amelynek főszereplője volt.

Szabó Lajos bejelentette, hogy az emlékkiállítás év végéig tekinthető meg a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, utána pedig vándorkiállítássá alakul, és elviszik az országnak azokra a pontjaira, ahol élénk ökölvívóélet zajlik.

A család, a Papp László Budapest Sportaréna, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Hungarikum Szövetség közös rendezvényének keretében Papp László unokaöccse, Rakonczai Imre egy fotót ajándékozott a múzeumnak, amely 1963-ban készült Madridban, és Pappot a Real Madrid futballistái, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stefano és Gento társaságában ábrázolja.

A megemlékezés a Budavári Kamarazenekar koncertjével zárult a Papp László Budapest Sportarénában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítással emlékezik az Olimpiai és Sportmúzeum a húsz éve elhunyt Papp Lacira

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra