Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Különleges jubileumi kiállítással ünnepli negyed évezredes fennállását a BÁV

Különleges jubileumi kiállítással ünnepli negyed évezredes fennállását a BÁV

2023. október 19. 11:20 MTI

250 éves a BÁV címmel nyílt jubileumi kiállítás a BÁV Zrt 250. születésnapja alkalmából csütörtökön Budapesten, a BÁV Art Aukciósház és Galériában.

<

A kiállításon 250 különleges műtárgy, festmény, ékszer és bútor látható, amelyek az 1773-ban alapított cég, valamint Magyarország múltjából és jelenéből mutatnak meg egy-egy fontos értéket.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében felidézte, hogy a BÁV tevékenységét alapvetően a kézizálogüzlet és a műkereskedelem határozza meg. Mindkettő fejlődését és változását csak történelmi keretek között lehet és szabad vizsgálni – tette hozzá.

Emlékeztett arra, hogy a hitelezés, azon belül a biztosítékadás, a zálogtárgy fejében történő kölcsönnyújtás jóformán egyidős az emberiséggel és sok évezreddel megelőzi a pénzgazdálkodás kialakulását.

A Bizományi jogelődje 250 évvel ezelőtti megalapítása és működése során több olyan alapelvet fektetett le, amelyek a mai napig meghatározzák a társaság működését – jegyezte meg.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára felidézte, hogy 1773-ban Mária Terézia indította útjára a Bizományi jogelődjét. Mint mondta, a BÁV mai napig prosperáló cég.

A jogutód immár nemcsak pénzügyi szolgáltatóként van jelen, hanem a hazai műtárgykereskedelem megkerülhetetlen szereplője, azt tartják, hogy az arany legjobb ismerője, a polgári műgyűjtés, a kulturális értékmentés egyik leglelkesebb képviselője – fogalmazott az államtitkár.

Nagy Elek, a BÁV igazgatóságának elnöke a megnyitón kiemelte: sehol máshol, csak ebben az üzletágban, csak a BÁV-nál található meg a pénzügy és a művészet különleges összefonódása.

Mint elmondta, a kiállításra a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Hadtörténeti Múzeum adott kölcsön olyan műtárgyakat, amelyek a BÁV Zrt.-n keresztül kerültek gyűjteményeikbe.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a múzeum, amelyet egy évszázados kapcsolat köt össze a BÁV-val, 113 műtárgyat – majdnem a kiállított tárgyak felét – kölcsönözte a jubileumi kiállításra. Komoly kvalitású, csúcsdarabokat hoztak el az Eötvös-gyűjteményből, az üvegkerámia-gyűjteményből, az óragyűjteményből, a fegyvergyűjtemény és az éremtárból.

A tárlat egyik kiemelt ékessége a koronázási palást egy darabja, amelyet egy BÁV-aukción vásárolt meg a Nemzeti Múzeum – emelték ki a kiállításról kiadott közleményben.

A közlemény szerint a BÁV Zrt. tevékenységét egyszerre jellemzi az antik és a modern, a hagyományőrzés és a megújulás. A mai napig fontos szerepet tölt be a cég életében a képzőművészek támogatása, a műtárgyak védelme, és Magyarország egyik legrégebbi jogfolytonos cégeként a magángyűjtők és a múzeumok közötti összekötő szerepe. Ennek köszönhetően az elmúlt 100 évben mintegy 3000 műtárgy került magángyűjtőktől múzeumi tulajdonba.

A rendhagyó tárlat csütörtöktől november 12-ig tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különleges jubileumi kiállítással ünnepli negyed évezredes fennállását a BÁV

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra