Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Újra életre kel a történelem a Nemzeti Múzeum élőszereplős őszi programjain

Újra életre kel a történelem a Nemzeti Múzeum élőszereplős őszi programjain

2023. október 6. 16:04

Az angolszász területről eredő „live interpretation” módszere évtizedekre nyúlik vissza, igazi múzeumandragógiai módszerként mégis csupán közel 8 éve foglalkoznak vele. Az „élő múzeum” egy pedagógiai módszer, amely végső célja a szórakoztatva tanítás és tanulás, a hiteles, de élményszerű tudásátadás. Sokan, sokféleképpen alkalmazzák ezt a módszert, a Nemzeti Múzeum ​mintegy 20 karakterrel és ősszel 5 különleges történet életre keltésével idézi meg azokat a történelmi eseményeket, amelyeket nem szabad elfelejteni.

<

Az Élő Múzeum egy olyan múzeumokban használatos drámapedagógiai, múzeumandragógiai módszer, amelyben megjelennek történeti karakterek korhű ruhákban és interakcióba lépnek a látogatókkal. A Nemzeti Múzeumban a történeti kiállításunkra van adaptálva minden, a karaktereket úgy dolgozták ki, hogy a kiállítási tereket töltsék meg élettel. A programok során egy tárlatvezető az, aki összeköti a karaktereket, megmagyarázza mit hallanak a látogatók, mi miért és hogyan történik.

Minden valóban az adott pillanatban zajlik, a Múzeum saját múzeumpedagógusai és -andragógusai, akik életre keltik a karaktereket elmerülnek a korszakban, a témában, rengeteg forrást felhasználva formálják a megjelenésüket és mondandójukat, sokszor teret adva az improvizációnak. A ruhák, eszközök nem színházi jelmezek és kellékek, hanem ruharekonstrukciók és javarészt hiteles tárgymásolatok.

Az élő múzeum egy összetett módszer, amelyet az az egyre növekvő igény hívott életre, hogy a hagyományos tárlatvezetések és kiállítások mellett szórakoztatóan, másképp tegyük vonzóvá a történelmet mindenki számára. Szigorú szabályok mellett, és a közönség magas elvárásainak is megfelelve itt nem egyszerű beöltözésről van szó, hanem konkrét történetek és kalandok elevenednek meg.

A vezetés során a tárlatvezető az, aki összeköti a karaktereket, megmagyarázza mit hallanak a látogatók, mi miért és hogyan történik a programban. Az előadás igazi időutazás!

A karakterek a kornak megfelelő stílusú párbeszédekkel, szokásokkal és viselkedéssel teremtenek a vezetéseken a résztvevők számára olyan élményt, mintha időutazásban vennének részt, évszázadokat visszarepülve a korokban.

Ősszel olyan programokkal találkozhatnak az érdeklődők a Múzeumban, amelyek az aktualitásokra reflektálnak.

Stílusosan például októberben péntek 13-án a Boszorkányok és kirakatperek címmel Báthory Erzsébetről lesz szó, vajon tényleg az ördög asszonya volt-e, hisz a titkát négy évszázada nem sikerült igazából megfejteni. Egy vallásháború sújtotta, babonás világban vajon hol húzódott a határ a hiszékenység és a hatalomvágy között, erre keresi majd az előadás a választ.

De novemberben is folytatódik majd a program, amikor tudósokat ismerhetnek meg testközelből, és vendégeskedhetnek az Irinyi, az Eötvös és a Szentgyörgyi-családnál, vagy egy másik alkalommal a Pollack családnál.

A magyar történelem rendkívül gazdag és színes, tele van drámai és szívet melengető történéssel, amit meg kell ismerni, így mindenkinek javasoljuk, hogy vegyen részt a Nemzeti Múzeum időutazásain!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra életre kel a történelem a Nemzeti Múzeum élőszereplős őszi programjain

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra