Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Teljes egészében megújul a gernyeszegi Teleki-kastély, Erdély egyik legszebb nemesi lakhelye

Teljes egészében megújul a gernyeszegi Teleki-kastély, Erdély egyik legszebb nemesi lakhelye

2023. október 4. 16:08 MTI

Teljes körű felújítás kezdődött az egyik legimpozánsabb erdélyi nemesi rezidenciában, a gernyeszegi Teleki-kastélyban, 4,6 millió euróból újul meg – közölte Teleki Kálmán tulajdonos az Agerpres hírügynökséggel.

<

Az erdélyi családnak 2011-ben szolgáltatták vissza a Maros megyei ingatlant, Teleki Kálmán szerint azóta tervezik a felújítását, melyre végül a Hívogató Románia program keretében nyílt lehetőség.

Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében indított, európai uniós alapokból finanszírozott program Románia-szerte 12 turisztikai-kulturális útvonal kialakítását célozza. Ezeknek több erdélyi vár, kastély, udvarház, hagyományos falusi ház része, a program keretében felújítják őket vagy támogatják a népszerűsítésüket.

Az Agerpres szerint Teleki Kálmán kedden a sajtónak úgy nyilatkozott: a család számára már az első években kiderült, hogy az ingatlan restaurálása nagyon költséges, csak uniós támogatással valósítható meg.

Az elmúlt években elkészítették az ehhez szükséges dokumentációt. Az első méréseket az örökségvédelemmel foglalkozó egyetemi hallgatóknak szervezett nyári táborokban végezték, fokozatosan elkészültek az egyes tanulmányok, és végül a megvalósítható tanulmány is meglett.

A tulajdonos szerint a három évig tartó felújítás során a kastély teljes körű felújítását célozzák meg, de nem biztos, hogy végül sikerül beleférni a 4,6 millió eurós keretbe. Elsőként a tetőzet felújítása kezdődött el, majd a külső és belső tatarozás következik.

A kastélypark felújítása nem része a projektnek, erre később próbálnak forrásokat találni. Teleki Kálmán úgy nyilatkozott, optimista, bízik benne, hogy a jövőben sikerül mindent helyreállítani - írta a hírügynökség.

A tervek szerint felújítása után a kastély egy része múzeumként üzemelne, illetve kulturális rendezvényeknek adna otthont, hiszen már az elmúlt években is rendezvényhelyszínként működött.

A Marosvásárhelytől 17 kilométerre található Gernyeszegen 1772 és 1803 között épített kastély visszafogott, egyszerűbb barokk stílusban készült - írja a Kastély Erdélyben szakportál. Egyemeletes, alaprajza U alakú, két szárnya szimmetrikusan illeszkedik az északra néző főszárnyhoz.

1949-ben történt államosítása után gyerekotthon működött benne, 2011-ben szolgáltatták vissza a Teleki-családnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Teljes egészében megújul a gernyeszegi Teleki-kastély, Erdély egyik legszebb nemesi lakhelye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra