Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Aki megtalálta a boldogság forrását: Csíkszentmihályi Mihály

Aki megtalálta a boldogság forrását: Csíkszentmihályi Mihály

2023. szeptember 29. 18:07 Múlt-kor

Hogyan lehet elérni, hogy az emberek boldogan élhessék a mindennapjaikat? Az emberiség több ezer éve keresi e kérdésre a választ, és bár számtalan megoldási javaslat született, a tudomány segítségével elsőként egy magyar származású amerikai pszichológus professzor, Csíkszentmihályi Mihály igyekezett megválaszolni a kérdést. A tudós 89 éve, 1934. szeptember 29-én született.

<

Fiuméből Amerikába

A tudós édesapja, az 1931 és 1944 között a fiumei konzuli tisztséget ellátó Csíkszentmihályi Alfréd a második világháború alatt – olykor a belügyminisztérium utasításait figyelmen kívül hagyva – segédkezett a visszahonosításért folyamodó magyar zsidók kérelmeinek az elbírálásában.

A család a háborút követően rövid magyarországi kitérő után Rómában telepedett le, majd az egy ideig az édesapja által nyitott Piccolo Budapest nevű étteremben pincérként tevékenykedő fiatalember – akit már ekkor is az érdekelte, hogyan tudnak a háború által kisemmizett emberek mégis boldogan élni – 1956-ban az USA-ban próbált szerencsét.

A „flow” keresése

Néhány évvel később a pszichológusi képzettséget szerző Csíkszentmihályi a munkatársaival együtt több mint nyolcezer, kreativitást igénylő szakmát űző emberrel készített interjú segítségével megalkotta a „flow” fogalmát.

Ennek lényege – leegyszerűsítve –, hogy az ember akkor lehet boldog, ha teljesen feloldódik egy tevékenységben.

Az 1990-es évekre világhírnévre szert tett professzor segítségét polgárháborúból kikecmergő országok is kérték, s elmélete az üzleti élet vezetőinek körében is rendkívüli népszerűségnek örvend. Ismert, hogy Tony Blair angol miniszterelnök is utasította tanácsadóit, hogy olvassák el az „áramlatról” szóló könyvet.

Csíkszentmihályi Mihály 87 éves korában, 2021. október 20-án hunyt el kaliforniai otthonában szívroham következtében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Aki megtalálta a boldogság forrását: Csíkszentmihályi Mihály

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra