Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Közös többfunkciós létesítményt épít a Pompidou Központ és a Picasso Múzeum

Közös többfunkciós létesítményt épít a Pompidou Központ és a Picasso Múzeum

2023. július 12. 13:21 MTI

A párizsi Pompidou Központ és a Picasso Múzeum egy közös létesítményt hoz létre a francia főváros egyik elővárosában, Massyban - jelentette be kedden a két intézmény igazgatója a Pompidou Központban.

<

Az új létesítmény (Centre Pompidou Francilien – Fabrique de l'Art / Musée national Picasso-Paris – POMPICART) a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményével rendelkező Pompidou Központ 140 ezer műtárgyának és a Picasso Múzeum ötezer műből álló gyűjteményének raktáraként is szolgálni fog.

Massyban 2024 májusában kezdődnek el az építési munkálatok, a központ pedig 2026 nyarán nyitja meg kapuit, egy évvel azután, hogy a Pompidou Központ öt évig tartó felújítási munkálatokra bezár.

A kedden bemutatott építészeti tervek szerint a két teljesen különböző oldallal rendelkező épület egy tó partján épül meg Massyban.

Philippe Chiambaretta tervező a sajtótájékoztatón elmondta: az egyik oldal egy teljesen zárt építmény lesz, olyan, mint egy páncélszekrény, a műtárgyak optimális tárolására és megőrzésére, míg a tó felé néző része – amely a nagyközönség által ingyenesen lesz látogatható – egy három szinten nyitott terű és növényekkel bevont, illetve üvegfelületű építmény lesz, a tetején egy háromezer négyzetméteres tetőterasszal.

A 31 ezer négyzetméter alapterületű, kétezer négyzetméternyi napelemmel és zöld felületekkel ellátott központ 105 millió euróba kerül. A hibrid létesítményben a raktáron kívül restaurációs műhelyek és szakmai irodák fognak működni, s a két múzeum gyűjteményeiből összeállított kiállításokkal, könyvtárral, kávéházzal és számos kulturális programmal is várják majd az érdeklődőket.

„Nagyon boldog vagyok. Elővárosiként társadalmi revánsként élem meg a döntést. Ez a bizonyítéka annak, hogy az elővárosokban is lehet csodás dolgokat csinálni” – mondta a sajtótájékoztatón Nicolas Samsoen, Massy polgármestere.

A Párizstól 30 kilométerre délre található, 50 ezer lakosú kisvárost kilenc pályázó közül választotta ki a két állami múzeum.

„Ez egy történelmi döntés két okból is. Ez az első alkalom, hogy egy nagy párizsi intézmény nem egy vidéki városban vagy külföldön, hanem a körgyűrű másik oldalán nyit fiókintézményt” – mondta Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke. „De a döntés a jövőnek is szól. Massy egy olyan hely, ahol Franciaország jövőjét építjük. A francia tudományos kutatások negyede a régióban koncentrálódik” – tette hozzá.

A PCA-STREAM építészeti iroda által tervezett központ északi bejárata 500 méterre lesz a még építés alatt 18. párizsi metróvonal Massy-Opéra nevű megállójától, amely várhatóan szintén 2026-ra készül el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Közös többfunkciós létesítményt épít a Pompidou Központ és a Picasso Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra