Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A mesterséges intelligencia segítségével készített egy utolsó Beatles-dalt Paul McCartney

A mesterséges intelligencia segítségével készített egy utolsó Beatles-dalt Paul McCartney

2023. június 14. 13:26 MTI

Paul McCartney a BBC egy rádióműsorában elmondta, hogy a mesterséges intelligencia segítségével sikerült elkészítenie az „utolsó Beatles-felvételt” – számolt be róla a BBC hírportálja kedden.

<

A fejlett technológia segítségére azért volt szükség, hogy John Lennon hangját egy régi demófelvételről fel tudja használni egy szám befejezéséhez.

McCartney azt mondta, hogy a szám elkészült, és még idén be is mutatják.

Bár az egykori Beatles-zenész nem mondta el, hogy melyik számról lehet szó, de valószínű, hogy a Now And Then az, amelyet 1978-ban Lennon komponált.

A demófelvételt McCartney 1994-ben kapta Yoko Onótól, az 1980-ban meggyilkolt John Lennon özvegyétől. A szám több más dallal együtt a „Paulnak” feliratú kazettán szerepelt, amelyet Lennon röviddel halála előtt készített.

A számokat Lennon túlnyomó többségben New York-i lakásában, a zongoránál ülve vette fel.

A kazettáról Jeff Lynne zenei producer a Free As A Bird és a Real Love című dalokat még annak idején felfrissítette, és ezeket 1995-ben és 1996-ban ki is adták, mint 25 év után az „első új” Beatles-számokat.

A Now and Then felvételén is dolgozott az együttes, de végül ez nem készült el. McCartney szerette volna, ha mégis felveszik, mert neki nagyon tetszett a szerelmes szám szövege, és az is, hogy Lennon énekel benne. Azonban végül, mivel George Harrison ellene volt, mégsem csinálták meg – idézte fel.

A demo háttérzajoktól megtisztított új változatát 2009-ben CD-n is kiadták a rajongók számára. Azóta McCartney már sokszor megemlítette, hogy szeretné befejezni a számot.

Most végül a technológia fejlődése tette ezt lehetővé. A fordulópontot az jelentette, amikor Peter Jackson Get Back című Beatles-dokumentumfilmjéhez sikerült „megtanítani” a számítógépet arra, hogy felismerje a Beatles-tagok hangját és el tudja különíteni a háttérzajoktól és a hangszerektől, tiszta hangzást hozva létre.

Ezzel a technológiával énekelhetett „duettet” Lennonnal legutóbbi koncertturnéján McCartney.

Bár a lehetőségnek McCartney nagyon örült, aggodalmait is megosztotta a hallgatókkal a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. „Ijesztőnek”, ugyanakkor izgalmasnak is nevezte ezt a jövőt. „Meglátjuk, hova vezet” – tette hozzá.

McCartney a londoni Nemzeti Képtárban megnyíló kiállítása előtt beszélt a rádióban. A tárlatot azokból a fotókból rendezték, amelyeket a zenész 1963 decembere és 1964 februárja között saját fényképezőgépével készített, amikor a Beatles elindult a világhír felé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A mesterséges intelligencia segítségével készített egy utolsó Beatles-dalt Paul McCartney

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra