Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Rendkívül értékes, egyedi ékszereket is árverésre bocsátottak a BÁV aukcióján

Rendkívül értékes, egyedi ékszereket is árverésre bocsátottak a BÁV aukcióján

2023. július 24. 09:50 Múlt-kor

2022. decemberében számos izgalmas érdekesség bukkant fel a BÁV művészeti aukciójának tételei között. A ritka ékkövek és ékszerek, órák és festmények mellett egy főkancellár kínálótálja és egy Csepel márkájú oldtimer motorkerékpár is kalapács alá került.

<

A hagyományos árverési kínálatban meg lehetett találni egyebek mellett Teleki Sámuel erdélyi főkancellár kínálótálját, több Vaszary János- és Rippl-Rónai József-festményt, valamint egy nyolcmillió forintról induló Breguet arany karórát is.

A BÁV 80. művészeti aukcióján két oldtimer motorkerékpárral is kedvezett a veterán járművek rajongóinak. Az egyik egy kétütemű, 250 köbcentis modell, amely 1953-ban készült a Csepeli Motorkerékpárgyárban. Az ikerdugattyús néven emlegetett Csepel 250 U típusú darab 2,4 millió forintos licitről indult.

A festmények között Vaszary János 1901-ben készült Nő enteriőrben című képe 3,6 millió forintos, míg a Tatai park című alkotás 18 millió forintos kikiáltási árról indult. Rippl-Rónai József Olvasó dáma című festményének licitje 7,5 millió forintnál kezdődött, Kernstok Károly Nyergesi kert című alkotása pedig 5,5 millió forintos kezdőáron szerepelt a katalógusban.

Utóbbi különlegessége, hogy a művész egy korábbi, a Fának támaszkodó fiúakt tanulmányát ennek a képnek a hátuljára készítette el. A festő célja vélhetően a vászon újbóli felhasználása volt.

Az aukciós tételek között szerepelt egy Patek Philippe arany zsebóra is, amelyet eredeti dobozában és csaknem 100 éves tanúsítványával együtt, szinte érintetlen állapotban árvereztek el, 900 ezer forintos kikiáltási árról, egy Breguet Tradition arany férfi karóra pedig 8 millió forintról indult.

A mintegy 250 éves manufaktúrából származó darab hagyományos, kézi felhúzós szerkezettel rendelkezett, és egyedi kialakítású számlapján különálló segédkörök szolgáltak két választott időzóna megjelenítésére.

Az ékszerek között a Bulgari B.Zero1, a Chopard Happy Diamonds és a Cartier Love kollekció darabjaira lehetett licitálni, de számos egyedi briliáns is szerepelt a kínálatban. Az ékszerkollekció kiemelkedő darabja volt egy sárga, több mint négy karátos gyémántgyűrű, amelynek kikiáltási ára 10 millió forint volt.

Kellner Ágnes antropozófus a Magyar Waldorf Szövetségre hagyott tárgyai közül hat ékszert bocsátottak árverésre, de szerepelt a kínálatban Teleki Sámuel erdélyi főkancellár 72 darabos étkészletének egyik darabja, egy ezüst kínálótál is, amely 7,2 millió forintos árról indult.

Az aukción több Zsolnay műtárgy is szerepelt, amelyek közül kiemelkedett egy 1,8 millió forintról induló különleges szecessziós váza is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rendkívül értékes, egyedi ékszereket is árverésre bocsátottak a BÁV aukcióján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra