Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A korhű restaurálást segítő archív képeket kér a lakosságtól a Nemzeti Hauszmann program

A korhű restaurálást segítő archív képeket kér a lakosságtól a Nemzeti Hauszmann program

2023. május 23. 16:12 MTI

Olyan archív fotók beküldésére tett közzé felhívást a Várkapitányság a Nemzeti Hauszmann program Facebook-oldalán, amelyek a Budavári Palotanegyedben készültek, így segíthetik az épület korhű rekonstrukcióját.

<

Visszatér a századfordulós külkép

Az egykori uralkodói palota hamarosan visszakapja századfordulós homlokzatát és tetődíszeit, belső tereinek egy része is korhűen születik újjá.

A pontos újratervezést az eredeti elképzelések mellett a korabeli fényképek tudják a leginkább támogatni, mert több esetben a mesterek kisebb-nagyobb módosításokkal valósították meg az elfogadott terveket – emlékeztet a Várkapitányság által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Folyamatosan gyűjtik az anyagot

Mint hozzátették: ezen apró, de lényeges eltérések kiküszöbölésére a tervezőcsapat szakemberei folyamatosan gyűjtik a még fellelhető képi anyagokat a Budavári Palota második világháborút megelőző és azt követő időszakából.

A tudományos igényű kutatás során eddig nem ismert képek is előkerültek már, az is előfordult például, hogy hagyatékból bukkant elő egy fontos részletet is tartalmazó fotó – áll a közleményben.

A Budavári Palotanegyedet ábrázoló, eredeti vagy digitalizált fényképeket, fotónegatívokat a [email protected] e-mail címre juttathatják el a felajánlók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A korhű restaurálást segítő archív képeket kér a lakosságtól a Nemzeti Hauszmann program

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra