Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Trónra lépésének évfordulós ünnepségeit is fegyverként használta I. Erzsébet királynő

Trónra lépésének évfordulós ünnepségeit is fegyverként használta I. Erzsébet királynő

2023. május 7. 16:05 Múlt-kor

Erzsébet 45 évig ült Anglia trónján, az országára leselkedő, egyre szaporodó veszélyek nyomán a Királynő Napjára szervezett ünnepségek pedig mind káprázatosabbak lettek – nem pusztán a látványosság, hanem az önvédelem okán.

<

Válságos öröklés

II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulóján, 2022. február 6-án Sadiq Khan, London polgármestere így köszöntötte a királynőt: „Minden londoni nevében nyilvánítom ki szívből jövő hálámat őfelségének, a királynőnek hetven évnyi rendíthetetlen szolgálatáért. Elkötelezettségével mindannyiunk számára példát mutat.”

A királynőnek szóló üzenetével Khan a város késő 16. századi főpolgármestereinek nyomdokaiban járt, akik az I. Erzsébet trónra lépésének évfordulóin rendezett ünnepségeket vezették Londonban. Azonban míg elődei ünnepélyes ceremóniák közepette ajánlották fel gratulációjukat és hűségesküiket, Khan némileg közvetlenebbül, a Twitteren tette ezt.

Máshol hagyományosabb szertartásokkal köszöntötték az uralkodót, többek között díszsortűzzel a Hyde Park Cornernél, a londoni Towernél és számos más helyen az Egyesült Királyságban.

Uralkodása során II. Erzsébet igyekezett elkerülni az összehasonlítást azonos nevű elődjével, és jellemzően távol maradt a trónra lépését ünneplő eseményektől. Számára február 6-a édesapja, VI. György halálának évfordulója volt, amiről a nyilvánosságtól távol emlékezett meg.

I. Erzsébet 1558. november 17-én lépett trónra katolikus féltestvére, I. Mária halálát követően. Sokak számára a pillanat a népszerűtlen pápista múlttal való végleges szakítás és egy fiatal, protestáns királynő jogara alatti új korszak ígéretét hordozta.

Mások számára azonban Erzsébet pusztán VIII. Henrik és Boleyn Anna „kis szajha” lánya volt, a Rómával való szakítás eleven jelképe; Stuart Mária, Skócia királynője pedig egyenesen saját magát tekintette az angol trón jogos örökösének. Az elkövetkezendő években Mária lett az Erzsébet ellen irányuló számos összeesküvés kulcsszereplője.

November 17-e tizenkét évvel Erzsébet trónra lépése után lett az első királyi évforduló Angliában, amelyet nyilvánosan ünnepeltek meg. Eleinte a nép hűségének spontán kinyilvánításaként indult, az észak-angliai katolikus nemesek sikertelen lázadása után, amely Stuart Máriát próbálta Erzsébet helyére ültetni.

Az első ismert ünnepség 1570-ben történt Oxfordban, ahol városszerte megkondították a harangokat Erzsébet tiszteletére, bár arra is létezik bizonyíték, hogy Lambeth – a canterburyi érsek otthona, és így királypárti központ – már 1569-ben megszólaltatta e célból a harangokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Trónra lépésének évfordulós ünnepségeit is fegyverként használta I. Erzsébet királynő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra