Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Megtalálták az ausztrál történelem legsúlyosabb tengeri katasztrófájának roncsait

Megtalálták az ausztrál történelem legsúlyosabb tengeri katasztrófájának roncsait

2023. április 25. 18:07 MTI

Az ausztrál történelem legsúlyosabb tengeri katasztrófájának roncsait fedezték fel több mint 80 évvel azután, hogy a főként ausztrál hadifoglyokat szállító Montevideo Maru japán hajót a II. világháborúban egy amerikai tengeralattjáró megtorpedózta.

<

A hajóroncsot a Fülöp-szigetek partjainál, több mint 4000 méteres mélységben találták meg egy szonárral felszerelt autonóm víz alatti jármű segítségével – közölte a hétvégén a kutatást végző tengeri régészeti szervezet, a sydneyi székhelyű Silentworld alapítvány.

A régészek elmondták, hogy azóta nem tudtak a japán hajó hollétéről, hogy 1942. július 1-jén a USS Sturgeon megtorpedózta.

Az amerikai tengeralattjáró tisztjei nem tudták, hogy a hajó hadifoglyokat és civileket is szállított.

Az elsüllyedt hajó mintegy 1060 halálos áldozata között mintegy 980 ausztrál volt, több mint 800-an hadifoglyok. A japán hajón az ausztrálokon kívül más országok állampolgárai is voltak. A hajó Hajnan szigetére indult az ausztrál fennhatóságú Rabaulból, miután a japánok elfoglalták a várost.

A hajó roncsainak felfedezését Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök is üdvözölte. Mint hangsúlyozta: „Reméljük, hogy ez némi vigaszt nyújt azoknak, akik olyan régóta gyászolták elvesztett szeretteiket”.

A Montevideo Marut április 18-án találták meg. A kutatást a Silentworld alapítvány a holland Fugro mélytengeri felmérésekre specializálódott céggel együtt végezte az ausztrál védelmi minisztérium támogatásával.

A roncs a Fülöp-szigeteki Luzontól északnyugatra, a Dél-kínai tenger mélyén nyugszik.

Felfedezésével „véget ér Ausztrália tengeri történelmének egyik legtragikusabb fejezete” – hangsúlyozta Richard Marles ausztrál védelmi miniszter a hét végén közzétett videoüzenetében.

A Silentworld közleményében kiemelte, hogy a roncsról nem visznek el tárgyi leleteket, és nem keresnek emberi maradványokat sem az elhunytak családjai iránti tiszteletből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták az ausztrál történelem legsúlyosabb tengeri katasztrófájának roncsait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra