Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Groteszk festmények kerültek elő a firenzei Öreg Palotában

Groteszk festmények kerültek elő a firenzei Öreg Palotában

2023. április 17. 16:05 Múlt-kor

500 éves freskókra bukkantak a firenzei Palazzo Vecchio egy „titkos” lépcsőházának mennyezetén és falán vakolateltávolítás közben.

<

A ránk maradt történeti feljegyzések szerint a nem használt, titkos lépcsőházat a 16. század közepén építették, hogy menekülési útvonalul szolgálhasson I. Cosimo de’ Medicinek, Firenze hercegének és Toszkána nagyhercegének, valamint feleségének, Toledói Eleonórának.

A lépcsőház a Szaturnusz-teraszról (Terraza di Saturno) a Via dei Leonira nyíló földszinti kijárathoz vezet. Az évszázadok során a dongaboltozatos mennyezetet és a falakat számos réteg vakolattal fedték be.

A groteszk stílusban készült freskók ezen vakolatrétegek aprólékos eltávolítása során kerültek elő. Mivel előfordult, hogy a művelet során a freskók is minimális sérülést szenvedtek, a restaurátorok folyamatosan dolgoznak stabilizálásukon és helyreállításukon.

A groteszk stílus nevét a barlang jelentésű olasz grotta szóról kapta. Eredetileg a 15. század során újra felfedezett római romok föld alatti helyiségeiben (le Grotte, a barlangok) talált, extravagáns stílusban készült római műalkotásokra használták, amelyben emberi, állati, növényi és mesterséges formák ábrázolása keveredett egymással. A reneszánsz művészei aztán imitálni kezdték a grottesche stílusú, heterogén műalkotásokat.

A Palazzo Vecchio, Firenze mai városházája a 14. század elején épült, és 1540-ben, I. Cosimo de’ Medici beköltözésekor vált a Mediciek hercegi palotájává és a kormányzat központjává.

Cosimo a Firenzei Hercegség második hercege volt, az első a cím létesítése óta, aki öröklés útján jutott hozzá. Az előző herceg, Alessandro de’ Medici botrányok övezte uralkodás után merénylet áldozata lett, és egyértelmű örökös híján a hercegi cím a család ifjabb ágához tartozó Cosimóra szállt.

A 17 éves új herceg ekkortájt Mugellóban, a Mediciek ősi otthonában élt, és szinte teljesen ismeretlen volt Firenzében. Politikailag ingoványos terepen mozgó uralmának azt Firenze (és családja) történelméhez társítva próbálhatott támogatást szerezni.

A Palazzo Vecchióba költözés kettős célt szolgált: folytonosságot sugallt, továbbá megerősítette pozícióját, mint a város egyedüli uráét. Bizonytalan helyzetében alapvető óvintézkedés lehetett egy titkos menekülőútvonal kiépítése.

A restaurációs munkálatok befejeztével Cosimo de’ Medici titkos lépcsőházát a városháza vészkijárat-rendszerébe integrálják, így az visszanyeri eredeti funkcióját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Groteszk festmények kerültek elő a firenzei Öreg Palotában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra