Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Számos dátum merült fel a történelem során Jézus lehetséges születésnapjaként

Számos dátum merült fel a történelem során Jézus lehetséges születésnapjaként

2023. március 25. 10:35 Múlt-kor

Jézus pontos születésének ideje régóta foglalkoztatja a kutatók fantáziáját. Ennek csak egy fontos, de nem elhanyagolható oka az, hogy az időszámításunk alapját a mai napig ez a dátum határozza meg. Másfelől a keresztény kultúrkör számára ez az egyik legjelentősebb ünnep. A történelmi Jézus születési ideje két szempontból közelíthető meg: az egyik fontos kérdés, hogy melyik napon született, a másik pedig az, hogy ez melyik évben történt.

<

Egy nap mind felett

Manapság a nyugati keresztény kultúrkörben Jézus születésének ünnepe, szenteste december 24-re esik. Vannak azonban olyan keresztény egyházak, amelyek más időpontokban ünneplik meg Jézus születését, közülük is legismertebb az ortodox (pravoszláv) egyház, amely január 6-át tekinti a megfelelő dátumnak.

A bibliai források valójában igen kevés támpontot nyújtanak arra nézve, hogy pontosan mikor, az év melyik napján történt Jézus születése. A korai egyházatyák hagyománya a január 6-i születésnapot követte, de abban Lukács és Máté evangéliumának a leírása is megegyezik, hogy az újszülöttet a szabad ég alatt éjszakázó pásztorok látogatták meg. A Szentföld éghajlata pedig a téli időszakban már akkoriban sem igen tette lehetővé azt, hogy erre télen kerüljön sor. (Ebben az időszakban fagy és havazás is előfordulhat még ezen a földrajzi szélességen is).

Közvetve ugyan, de van utalás arra, hogy Jézus pontosan mikor is született. Lukács evangéliumában azt írja, hogy Erzsébet, Keresztelő János édesanyja, hat hónapos terhes volt, amikor Szűz Mária híres látogatására sor került nála. Keresztelő János apját, Zakariást Lukács evangéliuma szerint egy júniusra eső ünnepen látogatta meg Gábriel arkangyal azzal a hírrel, hogy gyermeke fog születni. Mivel Keresztelő János születése júniushoz képest kilenc hónappal később történhetett, vagyis márciusban, Jézus pedig hat hónappal utána született, ezért a pontos születési idő valamikor szeptember hónapra eshetett.

A korai keresztény egyházban ennek ellenére a születésnap hagyomány szerinti időpontja nem december 25-én, hanem a már említett január hatodikán volt. Ez a Vízkereszt napja is volt, amikor három eseményről emlékeztek meg: a napkeleti bölcsek látogatásáról, Jézus megkeresztelkedéséről és a kánai menyegzőről.

A december 25-i dátum valószínűleg két pogány ünneppel van összefüggésben, bár a vallástörténészek között több magyarázat is létezik arra, hogy miért erre a napra került karácsony. Az egyik a rómaiak december végén szokásos Saturnalia ünnepe, amely december 17-én kezdődött, és a késő antikvitásban az ünnepségek egészen december 23-ig tartottak. Az évnek ebben a szakaszában van a téli napforduló is, ami jó alkalom az ünnepre.

A késő római hagyományban a Sol Invictus, azaz a legyőzhetetlen napisten napja december 25-re esett. Ez kiválóan rímelt arra az elgondolásra, hogy ha Jézus fogantatásának az ünnepét március 25-én tartották, akkor a születésének kilenc hónappal később kellett lennie. A dátumot mindenesetre a hagyomány szerint I. Gyula (337–352) pápa rögzítette, a Vízkereszt ünnepe maradt január 6-án, a karácsony pedig december 25-re került.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Számos dátum merült fel a történelem során Jézus lehetséges születésnapjaként

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra