Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Királyi palotára és templomra találtak rá Irak egyik ősi városában

Királyi palotára és templomra találtak rá Irak egyik ősi városában

2023. február 21. 08:20 Múlt-kor

A Girsu Project régészei a ma Tello néven ismert helyen, Irak Dzi Kár kormányzóságában tártak fel egy sumer korból származó palotát és templomkomplexumot.

<

Girszu az ókori Sumer egyik jelentős települése volt Mezopotámia déli részén.

Elképzelhető, hogy már az Ubaid-kultúra idején (i. e. 5. évezred) is lakott volt, de fontosabb szerepet a korai dinasztikus korban kapott, amikor Lagas birodalmának fővárosa lett.

Girszu romjait a 19. században fedezték fel, az első ásatásokat egy francia régész, Ernest de Sarzec végezte a területen az 1880-as években.

Ezek során került elő a híres keselyűsztélé, az egyik legkorábbi ismert győzelmi emlékmű, amely az i. e. 24. századból származik, és Lagas királya, Éannatum győzelmét örökíti meg a szomszédos Umma fölött.

A lelőhely ma két, 15 és 17 méter magas dombból áll. Az évszázadok során súlyos károkat szenvedett el a kezdetleges régészeti módszerek és az illegális ásatások révén, amelyek a feketepiacra szánt leletek és műtárgyak után kutattak.

A Girsu Project, a British Museum és az iraki régészeti hatóság közös kezdeményezése, 2021-ben egy kutatás során hatalmas kiterjedésű, eddig meg nem zavart épületmaradványokat talált.

Az ásatások egy vályogtéglákból épült palotát és több mint 200, adminisztratív feljegyzésekkel teli agyagtáblát tártak fel.

Kiterjedtek továbbá a város védőistene, Ningirszu egy szentélyére is, amely az Urukugnak nevezett szent kerületben állt.

Az Éninnu („az ötvenek szentélye”) nevű templom az ókori Mezopotámia egyik legfontosabb szentélye lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Királyi palotára és templomra találtak rá Irak egyik ősi városában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra