Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Évszázadok óta ijesztgeti a krampusz a rosszul viselkedő gyerekeket

Évszázadok óta ijesztgeti a krampusz a rosszul viselkedő gyerekeket

2022. december 6. 09:50 Múlt-kor

A magyar téli hagyományok szerves részét képezi Szent Miklós napja (december 6.), és a hozzá kapcsolódó ajándékozás – a gyermekek jó magaviseletükért hagyományosan ajándékot, a rossz viselkedésért virgácsot kapnak, valamint a fenyegetést, hogy elviszi őket az ördögszerű lény, a krampusz.

<

A gyakran félig ember, félig kecske alakban ábrázolt ördögszerű lény más tájak hasonló, Szent Miklós napjához kapcsolt lényeivel együtt a kereszténység előtti téli ünnepek szereplője volt. A pogány szokások jelentős részét átvette a kereszténység, és a december 5-én vagy 6-án ajándékozó Szent Miklós mellé került a krampusz is.

Ausztriában és más német nyelvű területeken napjainkban is előfordul, hogy ezt az ünnepet „Krampusnacht”, azaz krampuszéjszaka néven ismerik, és a felnőttek be is öltöznek krampusznak a gyermekek ijesztgetése céljából.

A felnőtteknek szóló másik program lehet a „Krampuslauf”, azaz krampuszfutás is, amikor a település férfijai tetemes mennyiségű alkohol elfogyasztása mellett krampusznak öltözve futnak végig az utcákon. Ez a szokás nem kötődik konkrét dátumhoz, és változó, hogy hol és mikor tartják meg.

Misszió

A vizuális tömegmédia térhódítása a krampusz alakját is felkapottá tette. Az 1890-es években, amikor a színes képeslapok gyártása elterjedt Németországban és az Osztrák–Magyar Monarchia területén, elterjedtek a „Krampuskarte” névvel illetett krampuszos példányok is.

A legtöbb esetben „Gruss vom Krampus!” („Üdvözlet a krampusztól!”) feliratú képeslapokon a félelmetes lény zsákjába tömködi, virgácsával ütlegeli, vagy egyéb módon kínozza a gyermekeket.

A „Krampuskarte” felnőtt változatban is létezett: az ilyen kártyákon nőket csábít el (adott esetben a kezüket is megkéri), illetve büntet szuggesztív módokon – egyúttal léteznek olyan minták is, amelyeken egy női krampusz tesz hasonlóan férfiakkal. Arra is akad példa, hogy az ember győzedelmeskedik a krampusz felett. 

A krampusz-kultusz az utóbbi években lendületet kapott, különösen Monte Beauchamp, az Egyesült Államokban 2004-ben kiadott, krampuszos képeslapokkal foglalkozó könyvének megjelenése óta. A szerző legjobb darabokból rendezett kiállítása nem várt érdeklődést keltett a figura iránt.

A modern képeslapok mellett ma már krampusz tematikájú karácsonyi partik és valódi „Krampuslaufok” is megrendezésre kerülnek a tengerentúlon, továbbá krampuszos kötött pulóverek, zoknik és más jellegzetesen karácsonyi ruhadarabok is kaphatók nagy választékban.

A „krampuszmánia” csúcsa a 2015-ös Krampusz című akcióvígjáték volt, amely nem keverendő össze az évről-évre gyarapodó, alacsony költségvetésű krampuszos horrorfilmek garmadájával, amely szintén e divat eredménye. Az alpesi legenda napjainkban valóságos reneszánszát éli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Évszázadok óta ijesztgeti a krampusz a rosszul viselkedő gyerekeket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra