Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Egy viking vezér vérvonalának útja Anglia trónjáig

Egy viking vezér vérvonalának útja Anglia trónjáig

2022. november 27. 11:20 Múlt-kor

A Brit-szigetek történelmében messzemenő következményekkel járt a 11. század eleji normann invázió. De kik voltak valójában a normannok és honnan származtak?

<

Kísért a vikingek szelleme

Valószínűleg 2022-re esik a saint-clair-sur-epte-i szerződés 1111. évfordulója. Ebben III. Károly nyugati frank király Rollo viking vezérre ruházta a Rouen és a Szajna folyó körüli földeket.

Hagyományosan ezt tekintjük a Normandiai Hercegség alapításának, Rollót (illetve keresztségben felvett nevén Róbertet) pedig az első normandiai hercegnek. A szerződést egy száz évvel későbbi krónikaíró, Saint-Quentin-i Dudo által felállított, némileg homályos kronológia alapján szokás 911-re datálni.

2011-ben széles körű érdeklődés övezte az 1100. évfordulót, Normandia születésnapját; a „Boldog Születésnapot, Normandia!” rendezvénysorozat hivatalos kiadványai még arra is felhívták a közöség tagjait, hogy „ébresszék fel a vikingek bennük szunnyadó szellemét, és hódítsák meg Normandiát”. De mire is gondolhattak ezzel?

Előfizetés

Valószínűleg a középkori Skandinávia lakóinak – akiket szokás kézenfekvő, bár pontatlan kifejezéssel vikingekként emlegetni – Észak-Európa tengerein át megtett hatalmas útjaira utalhattak vele. Ezek az utazások Izlandra, Grönlandra, Észak-Amerikába, továbbá természetesen a Brit-szigetekre és a mai Franciaország területére is elvitték őket, és számos jelentős település született a nyomukban.

A „viking szellem” emlegetése mindenképpen helyénvaló Normandia alapítása kapcsán. Rollo és követői is efféle utakon jutottak el Normandiába, nem is beszélve a korábbi fosztogatókról, akik a 840-es évek óta rendszeresen felbukkantak Észak-Franciaország területén és a Szajna mentén.

De vajon a „Boldog Születésnapot, Normandia!” szervezői joggal vontak párhuzamot a tengerjáró, kalandor viking alakja és Normandia születése között? Az asszociáció legalábbis furcsán hathat: elvégre a történelmi folyamatokat a bizonyos népek feltételezett inherens tulajdonságaival magyarázó nézőpontok a legtöbb tudományterületen mára kimentek a divatból.

Ugyanakkor a vikingek és normannok közötti átmenet hangsúlyozása fontos történelmi kérdéseket állít a középpontba. Hódító Vilmos és felesége, Matilda nevei nem skandináv eredetűek: rajtuk keresztül azonnal szembesülünk a lezajlott kulturális változással. Hogyan lettek a 9. századi vikingekből a 11. századi normannok?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy viking vezér vérvonalának útja Anglia trónjáig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra